Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Παραδοσιακή μουσική και Μουσικό Σχολείο




            Με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, των οικογενειών τους και του φιλόμουσου κοινού της πόλης για την λαϊκή, την παραδοσιακή μουσική και τα αντίστοιχα μουσικά όργανα, το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει ένα κύκλο εκδηλώσεων κατά θεματικές ενότητες που αφορούν στην πολύπλευρη ανάδειξη των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του κύκλου αυτού έχουν αναλάβει οι υπεύθυνοι καθηγητές του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου, Βαγγέλης Μπαντελάς και Κώστας Γεδίκης.
            Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ερμηνευτικό μουσικό μέρος, εστιασμένο στο ρεπερτόριο της κάθε περιοχής καθώς και ανακοινώσεις σχετικές με το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο, ενώ έχουν ως επίκεντρο την παρουσίαση ενός σχετικού βιβλίου ή ενός δίσκου και υποστηρίζονται από ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
            Η πρώτη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στα μουσικά ιδιώματα του Πηλίου και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 6:00 μμ με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
            Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωστής Δρυγιαννάκης, συνθέτης, ερευνητής της μουσικής, επιμελητής εκδόσεων και μέλος του Τομέα Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
            Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο παλαίμαχος λαϊκός ακορντεονίστας Σταύρος Κρινάκης, επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας “ο Απόλλων”, ο οποίος και θα συνοδεύσει την Χορωδία.

            ‘Οσον αφορά στο ερμηνευτικό μέρος, τον κύριο ρόλο έχει η χορωδία του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου την οποία συνοδεύουν καθηγητές παραδοσιακής μουσικής του σχολείου σε διάφορα όργανα: Βασίλης Αγροκώστας – τραγούδι/λύρα, Βαγγέλης Μπαντελάς – κλαρίνο, Κώστας Γεδίκης – λαούτο, Γιώργος Χαρίτος – μπάσο, ενώ στα κρουστά θα είναι οι μαθητές του σχολείου Αντώνης Βαγενάς και Γιάννης Λαϊνας.
            Στην εκδήλωση θα συμπράξουν οι μουσικοί: Γιάννης Σκαμπαρδώνης – βιολί, Σταύρος Κρινάκης – ακορντεόν.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
με θέμα την
ΤΡΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
            Το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει ένα σεμινάριο για τη Θεωρία της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής τα Σάββατα 15 και 22 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί, στον χώρο του σχολείου. Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας συνολικά τεσσάρων (4) ωρών, από δύο την κάθε ημέρα. Εισηγητής θα είναι ο μουσικός και καθηγητής του σχολείου MSc Κώστας Γεδίκης και  το θέμα στο οποίο κυρίως θα αναφερθεί θα είναι η «ΤΡΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» , οι δρόμοι και οι συγχορδίες της.
            Η κύρια θεματική του σεμιναρίου θα είναι η ανάλυση των τροπικών κατηγοριών του ρεπερτορίου που ονομάζονται «δρόμοι». Κατά την παρουσίαση των δρόμων θα γίνεται αναφορά στα συνήθη τονικά κέντρα τους, τα οποία αναδεικνύονται μέσω της φρασεολογίας σε τετράχορδα και πεντάχορδα, στις συγχορδίες και σε άλλα τροπικά χαρακτηριστικά τους.
            Ο Κώστας Γεδίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Οι σπουδές του στη μουσική ξεκίνησαν το 1992 με σημείο αναφοράς το μπουζούκι. Μαθήτευσε στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε το 2002. Σπούδασε και αποφοίτησε από το τμήμα “Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής”, της σχολής “Μουσικής Τεχνολογίας” του ΤΕΙ Ηπείρου. Τον Ιούνιο του 2019 ολοκλήρωσε τον 3ο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην ερμηνεία και εκτέλεση στο τμήμα “Μουσικών Σπουδών” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα “Ο αυτοσχεδιασμός στο μπουζούκι”
            Διδάσκει στην β ́ βάθμια εκπαίδευση ως  καθηγητής από το 2010 και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως μουσικός από το 2003. Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες με τους περισσότερους μεγάλους Έλληνες ερμηνευτές και συνθέτες. Έχει συμπράξει με όλες τις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας καθώς και με τις Φιλαρμονική του Ισραήλ, συμφωνική της Κωνσταντινούπολης, συμφωνική της Σμύρνης, Συμφωνική της Αλικαρνασού, Ορχηστρα Νεων της Μουσικης Ακαδημιας Αζερμπαϊτζάν. Σταθμός στη σταδιοδρομία του ήταν η συνεργασία του με τον συνθέτη και σολίστα Θανάση Πολυκανδριώτη και το μουσικό σύνολο μπουζουκιών “Επόμενοι”. Από το 2013 συνεργάζεται με τον συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και την “Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου” και από το 2014 με τον Γιώργο Νταλάρα με τους οποίους συμπράττει σε συναυλίες μέχρι σήμερα σε Ευρώπη Ασία και Αμερική.
            Το σεμινάριο αυτό, με είσοδο ελεύθερη για όλους, απευθύνεται τόσο σε μαθητές όσο και  μουσικούς, καθηγητές μουσικής και δεξιοτέχνες της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, αλλά  και σε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να ακούσει και να μάθει, χωρίς απαραίτητα να είναι επαγγελματίας ή ειδικός.                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου