Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ξεκινά το «3ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» στον Βόλο


Πάνω από 75 καλεσμένοι συγγραφείς, 80 εθελοντές, 500 άτομα επί της σκηνής και 1.200 προεγγραφές!

Ένα μοναδικό και σημαντικό ταυτόχρονα πολιτιστικό γεγονός αποτελεί για την πόλη του Βόλου το «Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» που διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας στο Βόλο (τα επίσημα εγκαίνια την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα) και τελεί υπό την αιγίδα Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

                                      Σε επίπεδο περιφέρειας μάλιστα, δεν διοργανώνονται αντίστοιχα φεστιβάλ, ενώ μόλις φέτος διοργανώνεται το πρώτο παρόμοιο φεστιβάλ στο Αγρίνιο. 

                                    Το φεστιβάλ διοργανώνει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Α΄θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης με συνδιοργανωτές την αντιδημαρχία Παιδείας και τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δ. Βόλου, αλλά και μια σειρά φορέων, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το βιβλίο και την εκπαίδευση.

Όπως τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, η Τασούλα Τσιλιμένη υπεύθυνη του προαναφερόμενου Τμήματος του Π.Θ., ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Ηλίας Κουτσερής και ο εκπαιδευτικός Διονύσης Λεϊμονής, πλέον το φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός και ζητούν να συμμετέχουν σε αυτό δημιουργοί και εκδοτικοί οίκοι στον τομέα του παιδικού και εφηβικού βιβλίου από την Ελλάδα, αλλά ακόμη και το εξωτερικό.

Τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο

Το θέμα είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο, επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Τσιλιμένη. «Το παιδικό βιβλίο μας ενδιαφέρει πολύ είτε ως εκπαιδευτικούς είτε σαν γονείς γιατί παρεμβαίνει άμεσα και επηρεάζει την προσωπικότητα του παιδιού. Δεν του καλλιεργεί μόνο κριτική ικανότητα για να γίνει υπεύθυνος πολίτης, αλλά και το  αξιακό του σύστημα και την αισθητική του» επισήμανε.   

                                                               Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, μπορεί να είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας αλλά κυρίως παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με  δημιουργούς, εικαστικούς, ποιητές, ζωγράφους, πεζογράφους, να εκφραστούν μέσα από τα εργαστήρια που θα παρακολουθήσουν με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου. 

                                                          Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει με 30 εθελοντές φοιτητές του τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης οι οποίοι θα συμβάλλουν ώστε η διοργάνωση να κυλήσει ομαλά. 

 Επιπλέον, ανέφερε η κ. Τσιλιμένη, φέτος θα τιμηθούν δύο γυναίκες συγγραφείς παιδικού βιβλίου και οι δύο από τη Θεσσαλία, οι κ.κ. Κανάβα και Κλιάφα, σε μία εκδήλωση που ελπίζει να αγκαλιάσουν οι Βολιώτες, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στις 7μ.μ. στο Πολιτιστικό της Ν. Ιωνίας.

Πάνω από 75 συγγραφείς, 80 εθελοντές,
500 άτομα επί της σκηνής και 1.200 προεγγραφές!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλίας Κουτσερής, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να διοργανωθεί και το φετινό φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν 75 συγγραφείς πάνω από 20 φορείς που εμπλέκονται με το βιβλίο, θα γίνουν 66 διαδραστικά εργαστήρια, θα συμβάλλουν περισσότεροι από 80 εθελοντές, γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, αλλά και φοιτητές.  Πέρα από εργαστήρια για τα πολιτιστικά δρώμενα θα λάβουν μέρος πάνω από 500 άτομα επί σκηνής, (θεατρικά σχήματα, χορωδίες κλπ). «Θέλουμε να έλθουν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και γονείς πιο κοντά στο βιβλίο, με έναν τρόπο δημιουργικό. Άλλωστε το μότο μας είναι  «μιλάμε, γράφουμε και εκφραζόμαστε δημιουργικά».

Για φέτος έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 1200 άτομα είτε οργανωμένα από σχολεία, είτε μεμονωμένα, σπάζοντας ήδη τον πρώτο στόχο των 1000 ατόμων που είχαν θέσει οι διοργανωτές.

Ενισχύεται η κοινωνική
και οικονομική ζωή της πόλης

Τέλος ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας και από τους πρωτοπόρους της διοργάνωσης, Διονύσης Λεϊμονής επισήμανε ότι το μήνα Απρίλιου αλλάζει η ζωή στην πόλη και όλα περιστρέφονται γύρω από παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Ανέφερε ότι τις προτάσεις για το ποιοι θα συμμετέχουν στις δράσεις έχουν κάνει οι εκδοτικοί οίκοι και η επιτροπή του φεστιβάλ ενημερώθηκε και κατέληξε. Επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με το Π.Θ. και ειδικά με την κ. Τσιλιμένη. 

Τέλος ανέφερε ότι το φεστιβάλ στηρίζει και την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες θα παραμείνουν πέραν της μίας ημέρας που έχει προγραμματιστεί η δράση τους και θα παρακολουθήσουν όλο το φεστιβάλ, δράττοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν και τις ομορφιές της περιοχής.  

«Έχουμε πολύ καλά μηνύματα και το Σαββατοκύριακο καλούμε τον κόσμο να αφήσουν άλλες δράσεις και να έλθουν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας να παρακολουθήσουν».

Η διοργάνωση

Η διοργάνωση γίνεται με την αρωγή των: Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Γραφείο Σχολικών Συμβούλων και υπεύθυνους τμημάτων σχολικών δραστηριοτήτων ), Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με τη στήριξη και συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και του πολιτιστικού της φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός».
Ως υποστηρικτές είναι: Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου IBBY, Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.) και Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας.

Συμμετοχή της "Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας" με εθελοντές- μέλη της, της ΕΠΑ.Σ Βόλου τμήμα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής με σπουδαστές & εκπαιδευτικούς, της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δ. Βόλου τμήμα Μαγειρικής, τμήμα «Υποδοχής και Φιλοξενίας» και τμήμα «Τέχνη Φωτογραφίας» με σπουδαστές και εκπαιδευτικούς.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα υπάρξουν δράσεις και ενέργειες με την υποστήριξη του "ΚΕΘΕΑ Πιλότος", της "Φλόγας", του "Ιππόκαμπου", του "Νοιάζομαι και δρω", του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. του "Άξιον Εστί", φοιτητών/τριών του Π.Θ., προσκόπων, Συλλόγων Γονέων και εθελοντών. Φέτος το φεστιβάλ στηρίζει το "Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου" με το κάλεσμα προς τους συμπολίτες «ας φέρουμε στο χώρο του Φεστιβάλ τρόφιμα, για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου