Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

To προσφυγικό στο επίκεντρο εκδήλωσης της Δευτεροβάθμιας













To προσφυγικό στο επίκεντρο
εκδήλωσης της Δευτεροβάθμιας
Πρόταση της «Ένωσης Συλλόγων Γονέων» για δημιουργία Δικτύου

Γύρω στους 100.000 έως 150.000 πρόσφυγες- μετανάστες θα υποχρεωθεί να εντάξει η Ελλάδα στον  κοινωνικό ιστό της μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη χθεσινή ημερίδα για το προσφυγικό, ο καθηγητής του Π.Θ. Βύρων Κοτζαμάνης.
Στην ημερίδα που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και τη διοργανώνει η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, παρουσίασαν τις θέσεις τους για το προσφυγικό, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου Απ. Ζαχαρού που στο σχολείο του, το 50% των μαθητών είναι αλλοδαποί. Τέλος, επισημάνθηκε ότι τα σχολεία, είναι σε ετοιμότητα για τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής αλλοδαπών μαθητών.
Ο καθηγητής του Π.Θ. Βυρ. Κοτζαμάνης που έχει κάνει μια σχετική έρευνα και παρουσίασε κάποια στοιχεία από τότε που ξεκίνησε το προσφυγικό - μεταναστατευτικό από το 2006 έως το 2015, είπε ότι η Ελλάδα  την επόμενη περίοδο θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων λόγω της συγκυρίας, της πολιτικής της Ε.Ε., που δεν έχει καμία σχέση με διεθνές δίκαιο και ανθρωπισμό, να φιλοξενήσει και να εντάξει περί τους 100.000 έως 150.000 πρόσφυγες - μετανάστες. «Αυτό δεν είναι καθόλου τραγικό, ούτε συνταρακτικό, αφού η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο αλλοδαπούς και αν προστεθούν επιπλέον 150.000 δεν είναι μεγάλη η διαφορά, πόσο μάλλον που  αυτοί οι άνθρωποι από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν προέρχονται από μεσαία κοινωνικά στρώματα και δεν έχουν μεγάλες κοινωνικές διαφοροποιήσεις με εμάς», τόνισε.Ο καθηγητής πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και αντί να μεμψιμοιρούμε, το καλύτερο είναι να σκεφτούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές ένταξης αυτών των ανθρώπων στην κοινωνική ζωή της χώρας.

«Ο ξένος να γίνεται οικείος»

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε σημαντική και επίκαιρη την ημερίδα που αφορά τον εκπαιδευτικό κόσμο. «Έχουμε να κάνουμε με το προσφυγικό , ένα ζήτημα που θα απασχολήσει για αρκετό καιρό την πατρίδα μας και βεβαίως να μπορέσουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας για να κατανοήσουν ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πλέον έτσι κι αλλιώς είναι ανάμεσά μας. Να μπορέσουν να νιώσουν ότι η παράδοσή μας, τόσο ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι, ότι φιλοξενούμε, ο ξένος για εμάς γίνεται οικείος. Εμείς αυτό το κήρυγμα θα το κρατήσουμε ζωντανό και χαίρομαι που το εκπαιδευτικό μας σύστημα δωρεάν έχει δεχθεί αυτούς που ήρθαν σε άλλες εποχές και εκεί φάνηκε η αξία της παιδείας. Πολλά παιδιά ενσωματώθηκαν τα χρόνια αυτά, επειδή σπούδασαν δωρεάν την ελληνική παιδεία. Πρέπει να δούμε κατάματα την κατάσταση και αν την αντιμετωπίσουμε ως άνθρωποι προς ανθρώπους και να καταπολεμήσουμε  την ξενοφοβία και κάθε ιδέα ρατσισμού στον τόπο μας.

Ψάχνουν αίθουσες για τάξεις υποδοχής

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος, ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, το προσφυγικό, τόσο στη χώρα όσο και στη Μαγνησία  και πρόσθεσε: «Μετά από κατευθύνσεις που πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούμε με κάποιους τρόπους να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάποια βασικά ζητήματα,  είτε αυτά αφορούν την ηθική στήριξη των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών , αλλά και υλικά με είδη διατροφής και ένδυσης».
Για το ενδεχόμενο να φοιτούν από την ερχόμενη  σχολική χρονιά, παιδιά προσφύγων-μεταναστών στα σχολεία της Μαγνησίας ο κ. Πολύζος είπε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε να βρεθούν αίθουσες, για να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής.
Ο οικοδεσπότης  της εσπερίδας,  διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης,  είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωτικής πρωτοβουλίας, κυρίως μεταξύ των επιστημονικών φορέων της πόλης, ώστε να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα   του προσφυγικού με γνώμονα πάντα τον ανθρωπισμό και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. «Ο Έλληνας μαθητής, γονέας  και καθηγητής, ανά τους αιώνες έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ξέρει να δίνει ιδιαίτερα όχι μόνο όταν έχει, αλλά κι όταν δεν έχει, όπως συμβαίνει στις μέρες μας», τόνισε.

Πρόταση της «Ένωσης Συλλόγων Γονέων» για δημιουργία Δικτύου

Το γεγονός ότι οι Σύλλογοι Γονέων, είτε μεμονωμένα, αθόρυβα και μεθοδικά, είτε συνολικά μέσω της Ένωσης Γονέων, έδειξαν ήδη την αλληλεγγύη τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν τόσο προς τους πρόσφυγες, όσο και για την κάλυψη πολλών ακόμη αναγκών που έχουν δημιουργηθεί πλέον, σε αρκετές οικογένειες συμπολιτών, επεσήμανε στην εισήγησή του στη διάρκεια της εκδήλωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου, ο πρόεδρος κ. Ηλίας Κουτσερής. 
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης, κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία κοινού δικτύου, ώστε να επιτυγχάνεται η αμεσότητα και ο σωστός συντονισμός.
Όπως σημείωσε, «για να επιτευχθεί κάτι, το οποίο μπορεί να έχει προοπτική και εξέλιξη στο θέμα της αλληλεγγύης, με αφορμή ακριβώς το Προσφυγικό και για όσο διάστημα διαρκέσει, καταθέτουμε πρόταση ως Ένωση Γονέων, για τη δημιουργία «Μόνιμου δικτύου υποστήριξης» σήμερα για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες , αύριο για τους επόμενους, αλλά και όποιον μπορεί να έχει αντίστοιχη ανάγκη, με τη συνεργασία όλων των φορέων. Οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση, διαθέτουν εθελοντές που μπορούν να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους, ένα τέτοιο εγχείρημα». 
Αλλοδαποί οι μισοί μαθητές στο Εσπερινό
Ποσοστό 52% των μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, είναι αλλοδαποί και προέρχονται από 21χώρες  με τη μεγάλη πλειοψηφία από το Αφγανιστάν, μια μεγάλη ομάδα από το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί και Βούλγαροι, τόνισε ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου Απόστολος Ζαχαρός, που τόνισε ότι κάθε χρόνο  περίπου 50% των μαθητών είναι αλλοδαποί.
Τα παιδιά αυτά σε ποσοστό 90% μένουν στους ξενώνες της Άρσις στη Μακρινίτσα και του Ερυθρού Σταυρού στην Αγριά και ο διευθυντής δήλωσε ότι είναι 100% συνεργάσιμα και στα πέντε χρόνια που είναι διευθυντής, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.                                                           
«Μπορώ να πω ότι περισσότερη κατανόηση βρίσκουμε από αυτά τα παιδιά που είναι εμπερίστατα, ίσως στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους, προερχόμενα από εμπόλεμες περιοχές, άλλα ορφανά και κάποια με αναπηρίες», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα παιδιά ζητούν ένα λόγο ύπαρξης ακόμη πέρα απ’ αυτούς που έχουν ήδη.
Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, εντάσσονται ως μαθητές των Τμημάτων Υποδοχής, ένας θεσμός που αφορά αλλοδαπούς μαθητές, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι επιμορφωμένοι επί τέσσερα χρόνια, γίνονται πολλές δράσεις και προσπαθούμε να τα εντάξουμε μέσα από πολιτιστικά προγράμματα. Το σχολείο, τέλος, για τρίτη χρονιά συμμετέχει στο πρόγραμμα σίτισης που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Το θετικό με την ημερίδα είναι ότι επίσημα πλέον η Πολιτεία μέσω θεσμών όπως η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αγκαλιάζει και αυτά τα παιδιά, γιατί για πέντε χρόνια η ένταξη των παιδιών αυτών βασίζονταν στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών με μεγάλη γραφειοκρατία και κενά νόμου», δήλωσε ο κ. Ζαχαρός.

Νέο νομικό πλαίσιο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει την πρόσβαση των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Και θα τη ρυθμίζει ποσοστιαία, με βάση τον πληθυσμό καθεμιάς. Ένα νομικό πλαίσιο που δεν θα περιλαμβάνει το σενάριο της δημιουργίας στην Ελλάδα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.
Ειδικά για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ο Δ.Σ.Β. προτείνει τη συγκρότηση σε κάθε κέντρο νομικής υπηρεσίας από δικηγόρους ειδικευμένους στο Προσφυγικό Δίκαιο. Δικηγόρους που θα ορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από πρόταση της Ολομελείας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Τοπικά, ανέφερε, θα χρειασθεί συντονισμός των φορέων, που είναι ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου