Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας - βράβευση 8ου Γυμνασίου

 Βράβευση της συμμετοχής του 8ου Γυμνασίου στον Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας


Στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2016 με θεματική «Η Γεύση των Λέξεων», τον οποίο διοργανώνει το Γαλλικού Ινστιτούτο Αθήνας για τα σχολεία, συμμετείχε και το 8ο Γυμνάσιο Βόλου. Το θέμα αυτής της χρονιάς για το επίπεδο του Γυμνασίου ήταν «Γεύσεις και Ποίηση».
Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τις ποιητικές τους δημιουργίες γύρω από το θέμα, επιλέγοντας μία από τις πέντε αισθήσεις: την όραση, την ακοή, τη γεύση, την όσφρηση ή την αφή. Με ποιητική διάθεση κλήθηκαν να περιγράψουν, μέσα από την αίσθηση που επέλεξαν, την γαστρονομία του τόπου τους χρησιμοποιώντας πέντε από τις δέκα λέξεις που καθορίζονται από το διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2016.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δώδεκα μαθητές της Β’ τάξης από το μάθημα Γαλλικής γλώσσας και το μάθημα της Πληροφορικής, που συνεργάστηκαν σε διαθεματικό επίπεδο με την καθοδήγηση των καθηγητών Γεωργίας Σκοπελίτου Γαλλικής γλώσσας, και Νικόλαου Σαμαρά, Πληροφορικής.
Με τη συμμετοχή των μαθητών στον Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας, καλλιεργείται τόσο η γαλλική γλώσσα, καθώς και οι δεξιότητες στην οπτικοακουστική έκφραση των μαθητών με την χρήση των πολυμέσων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ αναπτύσσονται σχέσεις ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ τους.
Η ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί με οκτώ αρωματικά φυτά από την πλούσια ελληνική φύση και να τα συνδυάσει με έξι  γαλλόφωνες λέξεις, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τις λέξεις και τα αρώματα, έγραψαν ποιήματα, ζωγράφισαν και στο τέλος, με τη βοήθεια προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, κατασκεύασαν μια αφίσα-κολλάζ με τις δημιουργίες τους.
Το έργο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό, κρίθηκε πολύ θετικά από την αντίστοιχη επιτροπή σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας και τελικά συμπεριλήφθηκε στον πανελλήνιο κατάλογο νικητών του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
Για την υλοποίηση του έργου των μαθητών πολύτιμα υπήρξαν τόσο η υλική και ηθική βοήθεια του διευθυντή του σχολείου Απόστολου Βακρατσά, όσο και το έντυπο υλικό και οι βιβλιογραφικές υποδείξεις για τα βότανα του Πηλίου, που παρείχε ο υποδιευθυντής Ευριπίδης Κολτσιδόπουλος.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Δοδοντζίδη Αναστασία, Ζαβαλάρης Νεκτάριος, Καραπέτσα Μαίρη, Κατσάρα Ραφαέλα, Κουκουτής Γιώργος, Κουσκουρίδα Μαρία, Λιάππης Μιχάλης, Λιόλιου Κατερίνα, Λύκας Άλκης, Μαμουρέλης Χρήστος, Μαργαριτοπούλου Τζένη και Παπαχρήστου Εύα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου