Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ολοκληρώθηκε η εορταστική εκδήλωση των 30 χρόνων του Παιδαγωγικού Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας



Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 η εορταστική εκδήλωση των 30 χρόνων λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτηριακό συγκρότημα Παπαστράτου. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη της Ελλάδας, απόφοιτοι από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, φοιτητές και απόφοιτοι των τελευταίων ετών, καθηγητές παλιοί και τωρινοί καθώς και φίλοι του ΠΤΠΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «την έναρξη της εκδήλωσης χρωμάτισε μουσικά με τη χαρισματική φωνή της η Μαρία Θωίδου, ΕΕΠ του Π.Θ., μαζί με τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου, συνοδεύοντας το χορευτικό δρώμενο που παρουσίασαν η διδάσκουσα του ΠΤΠΕ, Ελένη Τσομπανάκη με τους/τις φοιτητές/τριες των μαθημάτων της, δημιουργώντας μια πανδαισία θεάματος στο χώρο της Θόλου. Στη συνέχεια, μουσικοί και χορευτές οδήγησαν τους θεατές στο Αμφιθέατρο «Κορδάτος», όπου ολοκλήρωσαν την παράστασή τους.

Κατόπιν, στην εξέδρα του Αμφιθεάτρου πήραν θέση οι μικροί μαθητές του 10ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας και του 2ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδος-Κάτω Λεχωνίων, οι οποίοι με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών Καραδήμου Ελένης, Παπαϊωάννου Ελευθερίας και Τσορμπατζόγλου Θεοδοσίας, παρουσίασαν με παιδική χάρη τραγούδια και δρώμενα και καταχειροκροτήθηκαν. 
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν με την παρουσία τους και τον χαιρετισμό που απηύθυναν, ζωντανεύοντας αναμνήσεις από το παρελθόν του Τμήματος, ο πρώτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ομότιμος καθηγητής Παντελής Λαζαρίδης, ο πρώτος Πρόεδρος του ΠΤΠΕ ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, η καθηγήτρια Δόμνα Κακανά, πρώην Πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΜΣ του ΠΤΠΕ και νυν καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώτος Γραμματέας του Τμήματος Ευάγγελος Μπεζάτης, οι καθηγητές Κων/νος Λάμνιας και Ανάργυρος Καραπέτσας, οι οποίοι υπηρέτησαν στο Τμήμα, ο καθηγητής του ΠΤΕΑ του Π.Θ., Φίλιππος Βλάχος, διδάκτορας του ΠΤΠΕ, η Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου Προσχολικής Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Τζένη Μωραΐτη, η οποία δίδασκε για χρόνια στο ΠΤΠΕ και η Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου Προσχολικής Εκπαίδευσης Λάρισας, Άρτεμις Παπαδημητρίου, απόφοιτος του Τμήματος.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΠΤΠΕ, καθηγητής Απόστολος Μαγουλιώτης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην υλοποίησή της. Αμέσως μετά, προχώρησε στην παρουσίαση του επετειακό τόμου που εκδόθηκε από το ΠΤΠΕ με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του, με ερευνητικό και αρχειακό υλικό, το οποίο διαρθρώθηκε σε εφτά κεφάλαια. Ο τόμος περιέχει εμπειρίες ανθρώπων με θεσμικό ρόλο στα 30 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, αναφέρει ιστορικά στοιχεία λειτουργίας, μεταβολών, αξιολογήσεων, φιλοσοφίας, στόχων και επιδιώξεων του Τμήματος, καταγράφει πρόσωπα που υπηρέτησαν και υπηρετούν μέχρι και σήμερα καθώς και τον συνολικό αριθμό των αποφοίτων. Επίσης, αναφέρει την ύπαρξη έξι νομοθετημένων εργαστηρίων και παραθέτει προγράμματα μαθημάτων, τα οποία ανιχνεύτηκαν στους 12 Οδηγούς Σπουδών από το 1988-99 και μέχρι σήμερα. Επιπλέον, περιέχει στοιχεία από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Ακολούθησε η παρουσίαση, από τη διδάκτορα του Τμήματος Δέσποινα Στύλα και τον διδάσκοντα Δημήτριο Μαντζάρη, της έρευνας την οποία υλοποίησαν και περικλείεται στον τόμο με θέμα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Τμήματος μέσα από τις αντιλήψεις των αποφοίτων του ΠΤΠΕ. Κατόπιν, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος, επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Μάγος, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια του Τμήματος, όπως παρατίθεται στον τόμο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν από τις καθηγήτριες Βασιλεία Χρηστίδου και Φάννυ Μπονώτη, οι οποίες αναφέρθηκαν στο Μέλλον του Τμήματος.
Η συγκίνηση των παρευρισκόμενων κορυφώθηκε κατά τη τηλεδιάσκεψη με απόφοιτους του ΠΤΠΕ, οι οποίες εργάζονται στην Αυστραλία, στη Σουηδία και αλλού.
Το κλείσιμο ήταν καθηλωτικό και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Σκουβαρά όπου μεταφέρθηκαν οι προσκεκλημένοι προκειμένου να παρακολουθήσουν μια μοναδική «μικρή μουσική συναυλία», από τον αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Κανελλόπουλο και  φοιτητές/τριες του Τμήματος πάνω σε μια ιδέα του πώς δημιουργείται η μουσική.
Οι παρευρισκόμενοι παρέλαβαν τον επετειακό τόμο στη Θόλο και αντάλλαξαν απόψεις και ευχές γύρω από τον μπουφέ. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Νατάσα Καρακατσάνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου