Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2018


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιεί και φέτος την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.


 Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Για τη συμμετοχή του κοινού στους επιλεγμένους Χώρους και στα Μνημεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις, έχει εξασφαλιστεί ελεύθερη είσοδος.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στο θεσμό των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» με τις ακόλουθες δράσεις:

·        Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου. Προϊστορικός Οικισμός, Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, 11:00

Θεματικές περιηγήσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών η  δράση που θα πραγματοποιηθεί στο Διμήνι  περιλαμβάνει θεματικές περιηγήσεις    στο νεολιθικό και  μυκηναϊκό οικισμό και στους δύο θολωτούς τάφους «Λαμιόσπιτο» και «Τούμπα» με τη συμμετοχή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 
2421076278- 6975851517 / Αλεξάνδρου Ματούλα
 
·         Αρχαιολογικός Χώρος Λόφου Γορίτσας, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, 09:00

Υλοποίηση  του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στα ίχνη μιας κρυμμένης πόλης» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας.

Στην περιοχή μας ο αρχαιολογικός χώρος του λόφου της Γορίτσας συνδυάζει τα πολιτιστικά κατάλοιπα με το φυσικό περιβάλλον. Η εγγύτητά του στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Βόλου καθιστά τον λόφο αγαπημένο προορισμό των περιπατητών. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο λόφος κρύβει μια ολόκληρη πόλη των ελληνιστικών χρόνων.
Στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί το προαναφερθέν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να μπορέσουν να το εντάξουν στις σχολικές τους δραστηριότητες κατά τους μήνες που υλοποιείται (Φθινόπωρο & Άνοιξη) και να το αξιοποιήσουν παιδαγωγικά.

Σημείο συνάντησης: Περίπτερο Ενημέρωσης Λόφου Γορίτσας.
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  Τσιαμάγκα Ευμορφία, Ραφτοπούλου Μαριάνθη,  τηλ. 24210-76278, εσωτ. 123.

 Αρχαιολογικός Χώρος Φθιωτίδων Θηβών (Νέα Αγχίαλος), Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, 11:00 

Η παλαιοχριστιανική πόλη.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, η δράση που θα πραγματοποιηθεί περιλαμβάνει θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο και συγκεκριμένα στη Βασιλική Α Αγίου Δημητρίου του 5ου αιώνα, στα προσκτίσματά της, καθώς  και στο λουτρικό συγκρότημα δυτικά της Βασιλικής από τον αρχαιολόγο κ. Σταντζούρη Πασχάλη.

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Φθιωτίδων Θηβών (Ν. Αγχίαλος)
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 
6974822548 / Πασχάλης Σταντζούρης

·         Αρχαιολογικός χώρος Άλου, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, 9:00

«Οι Αλείς ξανάρχονται». Θεματική περιήγηση και περίπατος στην οχύρωση και στη ΝΑ πύλη της αρχαίας Άλου. Δρώμενο στο χώρο της ΝΑ πύλης.
Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών της Δ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης. Περιλαμβάνει θεματική περιήγηση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών τους στο οχυρωματικό τείχος της αρχαίας πόλης της Άλου από τις αρχαιολόγους Βάσω Ροντήρη και Δέσποινα Ευσταθίου και πεζοπορία κατά μήκος του τείχους. Η δράση θα συνεχιστεί στην ΝΑ Πύλη της οχύρωσης της αρχαίας πόλης με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών, η οποία θα αφορά στη μύηση των μαθητών/τριών στις αρχαίες οχυρώσεις και τα αμυντικά συστήματα στην αρχαιότητα, καθώς και στη λειτουργία της συγκεκριμένης πύλης. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μικρό δρώμενο με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών του σχολείου.
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος Άλου
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 
6972603575 &2421076278 / Βάσω Ροντήρη, 6906907609 / Δέσποινα Ευσταθίου
&  Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού/2422021326

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου