Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Αφετηρία Πανελλαδικών εξετάσεων για 1785 μαθητές



             Αύριο για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, την Παρασκευή των ΓΕΛ


Στη «μάχη» των Πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται από αύριο Πέμπτη οι μαθητές των ΕΠΑΛ, ενώ οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ξεκινούν τις εξετάσεις την Παρασκευή.

 Στη Μαγνησία οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι 1.785, 90 λιγότεροι από πέρυσι, που είχαν δώσει Πανελλαδικές 1876 υποψήφιοι.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της ΔΔΕ, καθώς τα μέλη και αναπληρώτριες προέδρου Αρετή Τζανετοπούλου, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου και Άσπα Μπάσιου, διευθύντρια του ΓΕΛ Καναλίων, αναφέρθηκαν στην προετοιμασία που έγινε, ώστε οι εξετάσεις να γίνουν απρόσκοπτα και έδωσαν μήνυμα στους μαθητές και στους γονείς τους να διαχειριστούν το άγχος για να πάνε καλά στους εξετάσεις.

Τα εξεταστικά κέντρα

Τα εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Μαγνησία είναι 21 για 1464 υποψήφιους των ΓΕΛ και δύο για τους 321 υποψήφιους των ΕΠΑΛ, ενώ μεταξύ των υποψηφίων θα είναι και 33 μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, που θα εξεταστούν κυρίως προφορικά, καθώς και ένας τρόφιμος των φυλακών Κασσαβέτειας, ενώ 16 υποψήφιοι για μαθήματα ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε ότι εντός των ημερών, ξεκινά μια νέα περίοδος Πανελλαδικών εξετάσεων για τους απόφοιτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.                                        Ο ίδιος τόνισε την ετοιμότητα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των εξεταστικών κέντρων που θα λειτουργήσουν.
Στο μήνυμά του ο κ. Σαβελίδης τόνισε ότι οι μαθητές για 12, 13 χρόνια αγωνίζονται, όπως θα κάνουν για όλη τη ζωή τους. «Αυτή η περίοδος είναι περίοδος αγώνα, κορυφαίων απαιτήσεων αγώνα, αλλά τίποτα άλλο από τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή», τόνισε.
Την υλοποίηση εξετάσεων έχουν αναλάβει 23 Λυκειακές Επιτροπές, που αποτελούν 176 εκπαιδευτικοί, ενώ άλλοι 84 θα είναι αναπληρωματικοί, με τους εξεταστές να έχουν εκπαιδευτεί για την απρόσκοπτη παραλαβή και διανομή των θεμάτων και για την αντιμετώπιση περιστατικών άγχους και κρίσεων. 

Σε ετοιμότητα μέχρι ψυχολόγοι!

Οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα στις 7:30 π.μ. ενώ στις 8π.μ. θα εισέλθουν στις αίθουσες. Δεν πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο καθώς αυτό θα επιφέρει μηδενισμό του γραπτού.  Θα πρέπει να έχουν μαζί τους στυλό (που δεν σβήνει), νερό, γομολάστιχα και μολύβι αν απαιτείται.
Τη συμβολή των εκπαιδευτικών στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών και στη θωράκισή τους με αξίες και ιδανικά για να αντιμετωπίσουν το αύριο, επισήμανε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου και μέλος της Επιτροπής, Αρετή Τζανετοπούλου. «Είμαστε κοντά τους και τους δίνουμε κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις. Είμαστε υπερήφανοι που ασκούμε αυτό το λειτούργημα και αγωνιούμε με όλους. Εκτός από παιδιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το άγχος των γονέων, να τους δώσουμε κουράγιο και δύναμη για να οδηγήσουμε τους νέους στον κύκλο της ζωής», ανέφερε.
Η διευθύντρια του ΓΕΛ Καναλίων και μέλος της Επιτροπής, Ασπασία Μπάσιου, ευχήθηκε στους υποψηφίους καλή επιτυχία και τους προέτρεψε να κάνουν καλή διαχείριση του χρόνου τους και του άγχους. «Σίγουρα δίνουν ένα σημαντικό αγώνα. Αλλά να έχουν υπόψη τους ότι στη ζωή τους ανοίγονται πολλοί δρόμοι. Να θυμούνται δε ότι οι πανελλαδικές τελειώνουν όταν γράφουν και το τελευταίο μάθημα και να μην απογοητεύονται ή να τα παρατούν αν σε ένα μάθημα δεν κατάφεραν να έχουν την επίδοση που επιθυμούν». Ακόμη ζήτησε από τις οικογένειές τους να τους διασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον.
Σημειώνεται τέλος ότι η Β’θμια Εκπαίδευση και τα Εξεταστικά Κέντρα ήδη έχουν έλθει σε επαφή με το ΕΚΑΒ, την Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο και τους δήμους, σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν, ενώ στους εξεταστές μίλησε ψυχολόγους του Νοσοκομείου Βόλου για τη διαχείριση άγχους των υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου