Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Βόλου στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αδερφοποίησης Σχολείων

 

                  


                       

 

Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου για πρώτη φορά φέτος είναι στην ευχάριστη θέση να αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας του eTwinning, το οποίο προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών σχολείων που έχουν κοινούς παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους.                                           Η εργασία με την οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Ελένης Διαμαντή, Ελένης Αναγνώστου και Αγγελικής Κορίνη είχε τον τίτλο «Ηλεκτρονική Εφημερίδα (Ε-journal)» και τους ενέπλεξε σε δημιουργία διαφόρων δραστηριοτήτων με άλλα 8 Ευρωπαϊκά Σχολεία. Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες, που έγιναν όλες στην αγγλική γλώσσα, είναι «Παρουσίαση του σχολείου μου», «Παρουσίαση του εαυτού μου», «Μια παραδοσιακή συνταγή του τόπου μου», «Παρουσίαση της πόλης μου», «Γράφω συνεργατικά με τη βοήθεια των Ευρωπαίων συμμαθητών μου μια ιστορία για την κλιματική αλλαγής και την προστασία του πλανήτη», «Γράφω ένα ποίημα για την φύση», «Στέλνω ηλεκτρονικές ευχετήριες κάρτες» κτλ.

Το έργο αυτό επιτρέπει σε  μαθητές ηλικίας μεταξύ 12 και 14 να μοιραστούν τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους με νέους φίλους και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Παράλληλα θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στα Αγγλικά με διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους χρησιμοποιώντας εργαλεία του Web 2.0.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “EJOURNAL”

1.    Να παρακινήσει τους μαθητές να μιλούν Αγγλικά.

2.    Να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν Αγγλικά με πραγματικό σκοπό.

3.    Να σκέφτονται δημιουργικά χρησιμοποιώντας εργαλεία Web 2.0.

4.    Για να μοιραστούν τον πολιτισμό της χώρας τους με νέους φίλους.

Λίγα λόγια για το eTwinning

 

Το eTwinning είναι μια Ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράσης eTwinning θα έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Όμως αυτό δεν είναι ο μοναδικός στόχος του eTwinning, το οποίο ξεπερνά την στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Δάσκαλοι, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση). 

Το eTwinning προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εφαρμογή καινοτομιών και δημιουργικής μάθησης στη διδακτική πράξη μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει. Οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές που συμμετέχουν επωφελούνται από τη συνεργασία που έχουν με τα σχολεία των άλλων χωρών, βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και το μάθημα αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση. 

 

Αξιολόγηση συμμετεχόντων σχολείων

Η εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται από τις Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης σε εκείνα τα σχολεία των οποίων η εργασία, στο πλαίσιο μίας eTwinning συνεργασίας, θεωρείται άριστη στη χώρα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται από την Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης στα σχολεία που συμμετέχουν σε μία συνεργασία και τα οποία έχουν βραβευθεί με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας και τα έργα τους θεωρούνται άριστα από Ευρωπαϊκή άποψη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου