Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΜΑΘΗΤΩΝ
ΣΤΟ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου ενημερώνει γονείς και μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού, που πρόκειται να φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2016-2017, ότι μπορούν να καταθέσουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για εγγραφή στο υπό ίδρυση Καλλιτεχνικό Σχολείο Βόλου. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016. Οι γονείς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου αποφοίτησης των παιδιών τους.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν είναι δεσμευτική για γονείς και μαθητές αλλά ενδεικτική της προτίμησης τους, καθώς εκκρεμεί η απόφαση ίδρυσης του σχολείου εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού μαθητών, ωστόσο, θα συμβάλει στη διαδικασία ίδρυσης του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Βόλο για το σχολικό έτος 2016-2017. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε σε πρώτη φάση να ενημερωθεί για τον αριθμό των μαθητών που ενδιαφέρονται να εγγραφούν, ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο είναι καταρχήν Δημόσιο Σχολείο, με τη διαφορά ότι διαθέτει τρεις επιπλέον κατευθύνσεις σπουδών: θέατρο-κινηματογράφο, χορό και εικαστικές τέχνες. Η εισαγωγή γίνεται κατόπιν εξετάσεων, οι οποίες, για το υπό ίδρυση Καλλιτεχνικό Σχολείο στο Βόλο, θα διεξαχθούν κατ΄ εξαίρεση φέτος το Σεπτέμβρη 2016 για το σχολικό έτος 2016-2017 (για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία οι εξετάσεις διενεργούνται κανονικά κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).
Στο Γυμνάσιο, παράλληλα με τα μαθήματα γενικής παιδείας, διδάσκονται και μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας, όπως: εικαστικές τέχνες, ιστορία τέχνης, χορός (κλασικός, σύγχρονος, παραδοσιακός), θέατρο, μουσική, υποκριτική-αυτοσχεδιασμός, θεατρολογία, κινηματογράφος, κ.ά. Στη συνέχεια, στο Λύκειο, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν επιπλέον: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, ντοκιμαντέρ, κινησιολογία, υποκριτική, φωνητική-ορθοφωνία, δραματοποίηση κειμένου, ιστορία κινηματογράφου κ.ά. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η μεταφορά και η σίτιση των μαθητών είναι αντίστοιχες με αυτές των μουσικών σχολείων.
Έως σήμερα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τρία Καλλιτεχνικά Σχολεία (Γυμνάσιο-Λύκειο) στην Ελλάδα: ένα στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, «η ενασχόληση των μαθητών και η εξοικείωσή τους με όλες τις μορφές της Τέχνης θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της αισθητικής τους, καθώς δεν πρόκειται απλώς για μύηση στην Τέχνη, αλλά κάτι παραπάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του Καλλιτεχνικού Σχολείου θα γίνουν οπωσδήποτε ζωγράφοι ή ηθοποιοί ή καλλιτέχνες. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται η εκπαιδευτική διαδικασία πιο δημιουργική και ευχάριστη για τους μαθητές και, κατά συνέπεια, αποτελεσματική για διδάσκοντες και μαθητές!».
Αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σχολείου βρίσκονται στα: ΦΕΚ 1342/13.5.2016 (Τεύχος Β) και ΦΕΚ 1840/26.08.2015 (Τεύχος Β).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου