Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Νέο πρόγραμμα Erasmus+ ξεκινά στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου


«Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται» (Schools coding, robots meeting) είναι ο τίτλος της τριμερούς δράσης που ξεκινά από φέτος με διετή διάρκεια στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+.

 Στη δράση αυτή εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, συμπράττοντας με σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Αλέξανδρεια της Ρουμανίας, ενώ το Γυμνάσιο Sarnic Sehit Uzman Cavus Egemen Yildiz Ortaokulu  από το προάστιο της Σμύρνης Γκαζιμίρ (Gaziemir) της Τουρκίας ασκεί τον συντονιστικό ρόλο.

Στο Γκαζιμίρ, έναν δήμο 120.000 κατοίκων, πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2018 η πρώτη συνάντηση γνωριμίας εκπαιδευτικών από τις τρεις χώρες, που  συμμετέχουν στη δράση. Από την παιδαγωγική ομάδα του 8ου Γυμνασίου, με την αμέριστη υποστήριξη του διευθυντή Ανδρέα Συκιώτη, ταξίδεψαν εκεί τέσσερις εκπαιδευτικοί, οι Νικόλας Σαμαράς, καθηγητής πληροφορικής, Βέρα Βασαρδάνη, φιλόλογος, Γεωργία Καρασμάνογλου, καθηγήτρια οικιακής οικονομίας, και Εβελίνα Λουφοπούλου,  καθηγήτρια γερμανικής. Στη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις του όλου εγχειρήματος, συγκεκριμενοποιήθηκαν οι επιμέρους στόχοι και τομείς στους οποίους θα επεκταθεί η δράση, προγραμματίστηκαν οι μελλοντικές επισκέψεις, διευθετήθηκαν ζητήματα επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων και μοιράστηκαν τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η κάθε μια.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που στοχεύει στη διερεύνηση νέων εκπαιδευτικών πρακτικών, οι οποίες εντάσσονται στο πεδίο του STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics), του προγραμματισμού και της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Στην εποχή μας που τα πράγματα εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καταλαβαίνει κανείς ότι η εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να μένει στάσιμη και αμέτοχη στις εξελίξεις. Συνειδητοποιώντας το γεγονός ότι πλέον οι έφηβοι είναι πλήρως εξοικειωμένοι και εξαρτημένοι από την τεχνολογία, ότι η ρομποτική αποκτά όλο και περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή και ότι ο προγραμματισμός τείνει να αποτελέσει μια παγκόσμια γλώσσα, οι εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου αποφάσισαν να μην αφήσουν τις εξελίξεις να τους ξεπεράσουν. Με τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταποκρίνονται στην πρόκληση να εξερευνήσουν σύγχρονους δρόμους που θα ωθήσουν τους ίδιους και τους μαθητές τους να εμβαθύνουν και να ελέγξουν στο μέτρο του δυνατού την τεχνολογία, να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να την αξιοποιούν σωστά, να λύνουν προβλήματα μέσω αυτής, να γίνουν από ανυποψίαστοι καταναλωτές της παραγωγοί και δημιουργοί της. Γι’ αυτό και ενεπλάκησαν στην καινοτόμα  δράση εκπαιδευτικοί από διάφορες ειδικότητες. Το σύνθημα του προγράμματος είναι «Μην είσαι ρομπότ, φτιάξε ρομπότ».


Η οργάνωση της πρώτης επίσκεψης από τους Τούρκους συντονιστές υπήρξε υποδειγματική και η φιλοξενία τους εξαιρετικά θερμή. Στις καθημερινές συναντήσεις των αποστολών και στα εργαστήρια, που οργανώθηκαν, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο σχολείο και συνεργάστηκαν μεταξύ τους αλλά και με μαθητές της ομάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής του τουρκικού σχολείου, έχοντας ως γλώσσα επικοινωνίας την αγγλική, και εξοικειώθηκαν με λογισμικά προγραμματισμού, όπως το Mblock, και με πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής, όπως το Arduino.  Εντύπωση προκάλεσαν ο σύγχρονος εξοπλισμός του σχολείου με ηλεκτρονικούς πίνακες (smartboards) σε όλες τις αίθουσες, η επάρκεια του εκπαιδευτικού αλλά και του υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού (γραμματέας, ψυχολόγος, επιστάτης, προσωπικό κυλικείου),  οι ζωγραφισμένοι πολύχρωμοι τοίχοι στους διαδρόμους και τις αίθουσες, η υποδειγματική καθαριότητα του χώρου και η εύρυθμη και πειθαρχημένη λειτουργία. Οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και φιλικότητα τους επισκέπτες, ενώ οι μικροί μαθητές έδειχναν ενθουσιασμένοι. Επίσης θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε στις ομάδες ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της περιοχής, ο οποίος δήλωσε και θαυμαστής του έργου της Διδώς Σωτηρίου.


Η ελληνική αποστολή παρουσίασε με ηλεκτρονικά μέσα (video και prezi) την περιοχή μας και την πόλη μας, που εντυπωσίασαν με τις ομορφιές και τη μυθολογία τους, καθώς και τις δημιουργίες και διακρίσεις της ομάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου σε διάφορους διαγωνισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Δεκεμβρίου η ομάδα απέσπασε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο από τη συμμετοχή της στο 5o Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη.
Στο περιθώριο των εργασιών, οι αποστολές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα της Σμύρνης και της περιοχής. Η ξενάγηση στον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου άφησε ανεξίτηλες εντυπώσεις, ενώ η επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Κιρκιντζέ (σήμερα Σιριντζέ), διάσημο από το γνωστό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα», προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση.
Τον Απρίλιο 2019 το 8ο Γυμνάσιο Βόλου ετοιμάζεται να υποδεχτεί με τη σειρά του τις αποστολές των δύο εταίρων του, στοχεύοντας σε μια εξίσου άψογη και υψηλών απαιτήσεων διοργάνωση με αυτή του τουρκικού σχολείου.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου