Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Αναγκαία η εξάλειψη των διακρίσεων στην εκπαίδευση, με… εκπαίδευση



Όπως τονίστηκε σε ημερίδα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 Αναγκαία είναι η εξάλειψη των διακρίσεων που αφορούν στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα στην εκπαίδευση, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα που έγινε χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικός, ενώ το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε εισηγήσεις από πλήθος φορέων, με τις προτάσεις να περιστρέφονται γύρω από την αναγκαιότητα «εκπαίδευσης» των εκπαιδευτικών, γύρω από θέματα διαφορετικότητας.
Οι διευθυντές εκπαίδευσης ανέφεραν ότι η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά πως η πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία και η ισότητα των ευκαιριών σε όλους τους τομείς, απέχει πολύ από την πραγμάτωσή της.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Πολύζος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό που είναι αναγκαίο σε τοπικό επίπεδο, είναι ένα σχέδιο δράσης που θα προωθήσει την κατανόηση των θεμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, θα ευαισθητοποιήσει την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας με σκοπό να διασφαλίσει την ισότιμη ένταξή τους σε αυτή. Το σχολείο, σημείωσε ο κ. Πολύζος, μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο καθοριστικής παρέμβασης, μπορεί να καλλιεργήσει νέες στάσεις και να ενθαρρύνει πρακτικές για την πλήρη και ισότιμη προσβασιμότητα των παιδιών με αναπηρία, μακριά από προκαταλήψεις.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο και η τοποθέτηση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Σωκράτη Σαβελίδη. «Οι δυνάμεις της εκπαίδευσης και των σωματείων αναπηρίας, από κοινού οφείλουν να αναλάβουν κοινωνικές δράσεις, ώστε να ενημερωθούν για την αναπηρία γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί και, μέσω αυτών, όλος ο κοινωνικός ιστός», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι δράσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση της κάλυψης των αναγκών αναπήρων μαθητών από την πολιτών. «Άρα είναι πρωτίστης σημασίας να λειτουργούν ανεμπόδιστα ειδικά σχολεία και να παρέχονται από την πολιτεία οι υποδομές σε κτιριακό και άλλου είδους εξοπλισμό, αλλά και η στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό».

Στην ημερίδα  χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Ηλίας Κουτσερής, ενώ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΚΕΣΥ, αλλά και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόλου για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές ταραχές και του ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, που κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και προτάσεις.
Αντίστοιχες προτάσεις κατατέθηκαν από τους Συλλόγους Γονέων παιδιών ΑμεΑ, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», τον Σύλλογο Γονέων Βόλου, τους «Μάγνητες Τυφλούς» και άλλους.
 Η Ένωση Συλλόγων Γονέων 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηλίας Κουτσερής, ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ. για την πρόσκληση  και τόνισε , ότι "είναι ευχής έργο λοιπόν, που σήμερα, σχολεία και σωματεία του αναπηρικού κινήματος βρίσκονται στον ίδιο χώρο για να συζητήσουν από κοινού τα θέματα που τους απασχολούν και να κατατεθούν προτάσεις. Μακάρι κάτι αντίστοιχο να γίνει στην πορεία με αρκετές ακόμη ομάδες συνανθρώπων μας, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την εκπαιδευτική κοινότητα ή τη γενικότερη διαδικασία .

Είναι ευκαιρία, για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την ισότητα όλων, την ανάπτυξη του σεβασμού της διαφορετικότητας και ιδιαίτερα για την ευαισθητοποίηση προς την αναπηρία των συμμαθητών και συμμαθητριών τους.
Ως γονείς, θεωρούμε, ότι πρέπει να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα και προς τους γονείς των ατόμων με αναπηρία, να ωθήσουν τα παιδιά τους, να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο.
Τα ΑμεΑ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρωπίνων κοινωνιών όπως αποτελούν και έκφραση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Αναγνωρίζονται ως κοινωνοί των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων κάτι για το οποίο απαιτήθηκαν μεγάλοι αγώνες, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και έννοιες όπως η ζωή, η αξιοπρέπεια, η ευεξία, η υγεία, η εκπαίδευση" .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου