Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις στο «Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας»


 Τον 14ο χρόνο λειτουργίας   του διανύει  το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και έχει δεχτεί αυτά τα χρόνια  γύρω στις είκοσι τρεις χιλιάδες επισκέπτες, ο κύριος όγκος των οποίων είναι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Μουσείου Σωτήρης Γκανάτσιος, «μέλημα του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας»  είναι   οι μαθητές –επισκέπτες να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα για την πορεία της λίμνης Κάρλας στον χρόνο και για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο επέδρασε και επιδρά  σε ποικίλους τομείς του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Με δεδομένο ,όμως, ότι οι μαθητές στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης προσλαμβάνουν καλύτερα μηνύματα και γνώσεις αν ακολουθηθεί η βιωματική διαδικασία με παιγνιώδη διάθεση, εφαρμόζοντας τις μεθόδους της ομαδοσυνεργατικής, της ανακαλυπτικής μάθησης, της δραματοποίησης κ. α. , οι υπεύθυνοι του μουσείου έχουν  εκπονήσει για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μια σειρά από εκπαιδευτικά/περιβαλλοντικά προγράμματα.
   ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
·« Το κάλεσμα του Ηταύρου» και απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς το υλικό του είναι διαβαθμισμένο, ώστε να είναι προσιτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες.    Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία με «βοηθό τις αισθήσεις» τους μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης να γνωρίσουν τον Ήταυρο, που κατοικεί στα βαθιά της λίμνης Κάρλας, τον μνημονεύουν λαογράφοι και τον συζητούν ψαράδες και μη. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά το…καλό στοιχειό της Κάρλας, να διασκεδάσουν και να παίξουν (σπαζοκεφαλιές, δραματοποίηση, παραμύθι…), αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
·           Το πρόγραμμα «Ενημερώνομαι- Προφυλάσσομαι – Δραστηριοποιούμαι» με βαλιτσάκι ενημερωτικού υλικού που το  ΜΟΥΣΕΙΟ  διαθέτει στα σχολεία και οι μαθητές μετά από σχετική ενημέρωση λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές πληροφοριών και οδηγιών προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
·           Το πρόγραμμα με το γενικό τίτλο : «Παιχνίδια στη λίμνη του θεού Απόλλωνα». Χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κάρλας (ζωή στη λίμνη-αποξήρανση-η Κάρλα ως πεδιάδα-επανασύσταση) και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου,  όλων των τάξεων Α/θμιας  και των τριών πρώτων τάξεων Β/θμιας Εκπαίδευσης . Είναι μια βιωματική προσέγγιση στην ιστορία της λίμνης Κάρλας. Οι μαθητές με κολάζ, δραματοποιήσεις και παζλ θα  γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κάρλας , παίζοντας και ενεργοποιώντας τις αισθήσεις τους και τη φαντασία τους. Στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα 
e-yliko του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
·           Το πρόγραμμα «ΚΑΡΛΑΞ Ο ΛΙΜΝΟΒΑΤΡΑΧΟΣ»: Οι μαθητές Νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων Δημοτικού παίζουν, υποδύονται ρόλους, δραματοποιούν και μαθαίνουν το λιμναίο πολιτισμό. Ένα πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι με «πιόνια» τα ίδια τα παιδιά, που ως βατράχια ή βατραχοκριτές συμμετέχουν ,δραματοποιούν και διασκεδάζουν.
·           «ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΟΥΠΟΛΗ» :Οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου ομαδοσυνεργατικά  και με όχημα τη φαντασία τους βιώνουν στιγμές από την κάρλια ζωή και εξασκούνται στη δημιουργική γραφή.
·           «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ»  Το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι   απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης . Με κάρτες τύχης , πιόνια και ζάρια οι μαθητές κάνουν το γύρο της λίμνης και διασκεδάζουν γνωρίζοντας παράλληλα το μοναδικό κάρλιο λιμναίο πολιτισμό.
·             Επίσης, στο Μουσείο μικρές ομάδες μαθητών , όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης,  μπορούν να εκπονήσουν εργασίες κατά τη διαδικασία υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων και να επεξεργαστούν φύλλα εργασίας  για τις διάφορες θεματικές υποενότητες των εκθεμάτων.
·           Οι μαθητές Λυκείων μπορούν να συνεργαστούν με το Μουσείο και να εκπονήσουν εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας που διδάσκεται στην Α΄ και στη Β΄ τάξη.
·           ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ:   Παγκόσμια Ημέρα νερού (21 Μαρτίου)-    Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (20 Μαΐου)-    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5  Ιουνίου). Το Μουσείο τις μέρες αυτές έχει ειδικό πρόγραμμα  κάθε χρόνο σε συνεννόηση με σχολεία.

·            Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή. Στις ομαδικές επισκέψεις – επίσκεψη όλου το σχολείου, χωρίς συμμετοχή σε πρόγραμμα- γίνεται προβολή και ενημέρωση για την ιστορία της Κάρλας από παλιά ως τις μέρες μας και κατόπιν ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου. Διάρκεια προβολής και ξενάγησης μία ώρα  ως μία και μισή.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει δυνατότητα για καφέ και φαγητό .Άνετος  χώρος πάρκινγκ .Δυνατότητα για  παράλληλη επίσκεψη στον ανακαινισμένο βυζαντινό ναό του Αγίου-Νικολάου  πλησίον  του χωριού, στο έργο επανασύστασης της λίμνης Κάρλας( ενημέρωση στο πεδίο) , στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (νεολιθικός οικισμός ΠΑΛΙΟΣΚΑΛΑΣ), καθώς και σε θέσεις πανοραμικής θέας της Κάρλας.
Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης ( με τηλεφωνικό ραντεβού), καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα: 24210-58659 , 24210 22647, 6977334733, και 6971824700.  e-mail: kemevo@yahoo.gr       www.boebes-karla.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου