Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

«Από τη σκηνή στο μουσείο: κοστούμια κινεζικής όπερας»



Δράσεις στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης
στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Από τη σκηνή στο μουσείο: κοστούμια κινεζικής όπερας», παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.
Συγκεκριμένα:
·         Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 14 Μαρτίου πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασημένια στολίδια», για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  (ώρες 10:30-12:00).
Πώς κατασκευάζονταν τα κοσμήματα και πώς γίνονταν περίτεχνα; Φορούσαν οι άντρες του 19ου αιώνα εντυπωσιακά κοσμήματα; Πώς η διακόσμηση μιας νυφικής ζώνης μπορούσε να προστατέψει τη γυναίκα που τη φορούσε; Αυτά κι άλλα θέματα θα συζητήσουν όσοι μαθητές συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που είναι εμπνευσμένο από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Ιδρύματος. Μέσα από παρουσίαση αντικειμένων και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές θα ανακαλύψουν παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων. Στη συνέχεια, θα συμπληρώσουν αντίγραφα πρωτότυπων σχεδίων παλαιών τεχνιτών και θα σχεδιάσουν τα δικά τους αντικείμενα.



τ  Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Γιε-χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα», για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ώρες 10:00-11:30 και 12:00-13:30).
Το «Θέατρο Ρετρό» μεταφέρει στη σκηνή την κινεζική παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας. Η παράσταση βασίζεται στον κινέζικο μύθο «Ye Xian» που έγραψε ο Κινέζος ποιητής Tuan Ch'eng-shih τον 9ο αιώνα. Στη διαχρονική αυτή ιστορία, εκτός από την ευγενική Γιε-χσιεν, τη Σταχτοπούτα από την Κίνα, το χρυσό της ψάρι και την κακιά μητριά της, θα γνωρίσουμε και ένα χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι! Θα μπορέσει η Γιε-χσιεν να πάει στη γιορτή της Άνοιξης; Πώς μπορεί το ψάρι της να την βοηθήσει; Και, το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι συνέβη στο παντοφλάκι;
Την παράσταση ακολουθεί δράση στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά.
Παίζουν: Αγγελική Φράγκου, Παναγιώτης Ράϊος

·       
  Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου οργανώνεται το εικαστικό εργαστήρι «Κινεζικός δράκος», για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών (ώρες 10:30-12:00).
Ο κινεζικός δράκος έχει κυρίαρχη θέση στις εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς και στο κινεζικό ωροσκόπιο. Οι δράκοι της κινεζικής μυθολογίας είχαν υπερφυσικές ιδιότητες. Μπορούσαν να καλύπτουν όλο τον πλανήτη, αλλά και να γίνονται μικροσκοπικοί όπως μία κάμπια. Μπορούσαν να αλλάζουν χρώμα, να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, να κολυμπούν ως εξαίρετοι κολυμβητές, να πετούν χωρίς τη βοήθεια φτερών και να μεταλλάσσουν τη μορφή τους σε ό,τι επιθυμούσαν. Όσοι συμμετάσχουν στο εργαστήρι, θα φτιάξουν τον δικό τους κινεζικό δράκο και θα νιώσουν την ενέργεια αυτού του μυστηριωδώς όμορφου πλάσματος!

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28/2/2019) και 10:00-18:00 (από 1/3/2019)

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου