Με έγγραφο του Υπουργού Παιδείας Κων.
Γαβρόγλου, αποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα»,
το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων,
σε 18 ακόμη Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας.
Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία 1ο,
2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο,
9ο, 10ο και 11ο Ν. Ιωνίας, καθώς και 9ο, 14ο,
15ο, 17ο, 18ο, 19ο, 24ο,
29ο Βόλου.
Με την απόφαση του υπουργού συστήνονται και συγκροτούνται Επιτροπές
Παραλαβής σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά
Γεύματα». Επιτροπές συστήνονται με σκοπό τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των
σχολικών γευμάτων.
Στόχος της σύστασης των Επιτροπών
Παραλαβής, είναι η αποστολή των πρακτικών ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των
γευμάτων καθώς και των λοιπών παραστατικών (δελτίο αποστολής κλπ), μέσω της
οικείας Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του
προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
& Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Υποχρέωση σύστασης Επιτροπών Παραλαβής
έχουν όλες οι σχολικές μονάδες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης
«Σχολικά Γεύματα», ενώ ως περίοδος λειτουργίας των εν λόγω Επιτροπών ορίζεται η
περίοδος υλοποίησης του προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα».
Οι Επιτροπές Παραλαβής είναι τριμελείς και
αποτελούνται από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ως Πρόεδρο
και δυο εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Υποδιευθυντής της σχολικής
μονάδας, όπου προβλέπεται η θέση. Ο ορισμός των δυο εκπαιδευτικών γίνεται με
εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με απόφαση του οικείου Δ/ντή
Εκπ/σης Π.Ε.
Μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο
Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος κάθε σχολικής μονάδας οφείλει να αποστείλει γραπτώς
προς το Συντονιστή του Προγράμματος στην οικεία Διεύθυνση Π.Ε. τα ονόματα και
τα λοιπά στοιχεία των μελών που απαρτίζουν την Επιτροπή Παραλαβής.
Η Επιτροπή Παραλαβής κάθε σχολικής μονάδας
παραλαμβάνει καθημερινά τα σχολικά γεύματα, φροντίζοντας για τον ποσοτικό
(αριθμό πακέτων) και ποιοτικό έλεγχό τους. Πιο συγκεκριμένα, η ανωτέρω επιτροπή
παραλαμβάνει δελτίο αποστολής από τον ανάδοχο, στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα
και η ώρα παράδοσης. Το προσωπικό που μεταφέρει και παραδίδει τα γεύματα θα διαθέτει
κατάλληλα θερμόμετρα, ώστε κατά την παραλαβή και παρουσία της Επιτροπής
Παραλαβής θα μετρά τις θερμοκρασίες των θερμοθαλάμων και των ψυκτικών θαλάμων.
Οι θερμοκρασίες που πρέπει να τηρούνται για τα ζεστά γεύματα είναι μεγαλύτερες
από 63 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τα κρύα (σαλάτα) είναι από 0 έως 4 βαθμούς
Κελσίου. Παράλληλα, η Επιτροπή Παραλαβής ελέγχει τις συνθήκες μεταφοράς των
προς παράδοση τροφίμων, τη συνολική ποσότητα των παραδοθέντων γευμάτων, καθώς
και το είδος του γεύματος.
Επιπλέον, σε τυχαία και αντιπροσωπευτικά
δείγματα σε ποσοστό 1% (στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα) των γευμάτων, 1% από
τις σαλάτες και 1% από τα ψωμάκια, ελέγχει τη συμμόρφωση ως προς τη σύνθεση των
γευμάτων. Τα δείγματα που λαμβάνονται βαρύνουν τον προμηθευτή, ο οποίος υποχρεούται
σε άμεση αντικατάστασή τους ώστε σε κάθε περίπτωση να παραδίδεται η αρχικώς
συμφωνηθείσα ποσότητα».
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, η Επιτροπή
συντάσσει πρακτικό ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής, επισυνάπτοντας και τα
σχετικά παραστατικά (δελτίο αποστολής στο οποίο θα αναγράφεται η ποσότητα
και ώρα παράδοσης). Κατά το τελευταίο πενθήμερο κάθε μήνα, η Επιτροπή
οφείλει να αποστέλλει συνολικά όλα τα πρακτικά ποσοτικής και ποιοτικής
παραλαβής (μαζί με τα σχετικά παραστατικά) του τρέχοντος μήνα στο Συντονιστή
του Προγράμματος στην οικεία Δ/νση Π.Ε.
Ο Συντονιστής του Προγράμματος καλείται το
πρώτο πενθήμερο κάθε επόμενου μήνα να διαβιβάζει συνολικά τα πρακτικά ποσοτικής
και ποιοτικής παραλαβής και τα σχετικά παραστατικά όλων των σχολικών μονάδων
αρμοδιότητάς του για τον προηγούμενο μήνα υλοποίησης στην Επιτροπή
Παρακολούθησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου