Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

H «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών» στα «16ο-30ό Δημοτικά Σχολεία»

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σε τμήματα των δύο σχολείων οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κι αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό τόσο από το ΥΠΠΕΘ όσο κι από το EUROPE DIRECT γνώρισαν τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.


 Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης , με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών προωθεί την εκμάθηση γλωσσών και εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.  

                                                                              
Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης·, να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης·, να ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.                                                               
Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, οι πολίτες της Ευρώπης ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν την εκμάθηση μιας γλώσσας ή να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις υπάρχουσες γλωσσικές τους δεξιότητες. Επίσης, όσοι είναι υπεύθυνοι να παρέχουν πρόσβαση στην εκμάθηση γλωσσών ενθαρρύνονται να διευκολύνουν τους πολίτες να μάθουν ένα μεγαλύτερο εύρος γλωσσών και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για πολιτικές που προωθούν τις γλώσσες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση γλωσσών πέρα από τα αγγλικά. 

 
                                                           Οι μαθητές αξιοποιώντας την παιδαγωγική στήριξη από τη Δνση ΠΕ , την ουσιαστική βοήθεια της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Π.Ε. του Δήμου Βόλου, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου Π.Ε. και Δ.Ε. Δήμου Βόλου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα , τους Teachers4Europe-, παράρτημα Μαγνησίας , το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων»,  προχώρησαν για ακόμα μια χρονιά στη διοργάνωση μιας μεγάλης και πολύπλευρης δράσης σε μια πολυπολιτιστική και πολυγλωσσική, διαδραστική συνάντηση για όλους τους μαθητές των σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της Στ’ τάξης του 30ού δ. σχ. Βόλου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από ένα κείμενο του Ξ. Ζολώτα , το 1959, στα αγγλικά τον οικουμενισμό της ελληνικής γλώσσας και της επίδρασης στον σύγχρονο πολιτισμό. Με τίτλο «Μαθαίνω άλλες γλώσσες μέσα από τα Ελληνικά», οι μαθητές έπαιξαν ένα γλωσσικό παιχνίδι, όπου είχαν την ευκαιρία πόσες χιλιάδες ελληνικές λέξεις υπάρχουν σε άλλες γλώσσες.


Το πλέον συγκινητικό σημείο ήταν ότι οι μαθητές της Γ’ τάξης του 30ού έμαθαν σουηδικές φράσεις και έκαναν εικαστικές δημιουργίες για πρώην συμμαθητή τους , ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι μετακόμισε με την οικογένειά του στη χώρα του Βορρά.
Οι καθηγήτριες Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας συνεργάστηκαν άψογα για την υλοποίηση της δράσης.

«Το να ξέρεις μια γλώσσα είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο σε ένα νέο κόσμο» , ‘όπως είπε χαρακτηριστικά μαθητής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου