Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

«Η πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού κατά την Επανάσταση»

  Ημερίδα απ΄τους Εγγλεζονησιώτες, τους Ίωνες , τις «Μνήμες Προσφύγων» και τους Πόντιους της Μαγνησίας


Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο καθώς συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία πήρε μέρος όλη η σκλαβωμένη Ελλάδα. Από αυτό το εθνικό προσκλητήριο δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι «Εγγλεζονήσι», «Ίωνες», «Μνήμες Προσφύγων» και η «Ένωση Ποντίων Μαγνησίας» λαμβάνοντας και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στο χώρο για την αντιμετώπιση του κορωνοιού πρόκειται να πραγματοποιήσουν ημερίδα το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18.30 στον κήπο του Ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ».

Θέμα της ημερίδας είναι «Η πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού κατά την Επανάσταση του 1821». Η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό να προβάλει στο ευρύ κοινό τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, που δεν είναι, δυστυχώς γνωστός στους περισσότερους και ούτε καν αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας.

Έξι διακεκριμένοι επιστήμονες κι ερευνητές μέσα από τις εισηγήσεις τους θα αναδείξουν τη συμμετοχή των Μικρασιατών στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

 1) Ο Δρ. ιατρός κ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος είναι ιστορικός της Ιατρικής και ασχολείται ιδιαίτερα με την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τους ιατρούς της αρχαιότητας Ιπποκράτη και Γαληνό.  Το θέμα της εισήγησής του είναι : «Η Μικρά Ασία στη Χάρτα (1797) της Ελλάδας του Ρήγα Βελεστινλή».

2) Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας Σταθαράς γεννήθηκε το 1935 στα πρώτα προσφυγικά σπίτια της Νέας Ιωνίας από γονείς Μικρασιάτες. Υπηρέτησε επί 38 χρόνια στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και επί 19 χρόνια κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες». Το θέμα της εισήγησής του είναι : «Η συμβολή του Μικρασιάτικου Ελληνισμού στην Επανάσταση του 1821».

3) Η κ. Βασιλεία Γιασιράνη- Κυρίτση γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς Μικρασιάτες. Τελείωσε το Αρχαιολογικό τμήμα του Αριστοτελείου και από το 1975 ως 2007 υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση. Το θέμα της εισήγησής της είναι : «Μουρούζη Υψηλάντη Μαρία, Χατζηκώστα Πανωραία. Δύο γυναικείες. Δύο γυναικείες φυσιογνωμίες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821».

 

4) Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης είναι ιστορικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Είναι διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός. Στην εισήγησή του θα παρουσιαστούν στοιχεία , τα οποία αποδεικνύουν ότι η Επανάσταση του 1821 παρότι έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό, εν τούτοις διάφορες παράμετροι που σχετίζονται με το ιδεολογικό, κοινωνικό αλλά και γεωγραφικό πλαίσιο, παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Στις παραμέτρους αυτές περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των Ελλήνων που κατοικούσαν σε περιοχές που είτε δεν εντάχθηκαν από την αρχή στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, είτε χάθηκαν οριστικά για τον ελληνικό κόσμο μετά το 1922.  

5) Η κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά, μεγάλωσε και κατοικεί στη Νίκαια και είναι Μικρασιάτισσα της τρίτης γενιάς. Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας  και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος της  Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών. Το θέμα της εισήγησής της είναι : «Η συμμετοχή των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής στην Παλιγγενεσία του 1821».

6) Ο κ. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης είναι μικρασιατικής καταγωγής κι έχει γεννηθεί στον Βόλο. Σπούδασε Φιλολογία, Ιστορία και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας . Το θέμα της εισήγησής του είναι : «Η συμβολή των Καππαδοκών στην Επανάσταση του 1821».

Την ημερίδα θα συντονίσει ο κ. Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής του 30ού Δ. Σχ. Βόλου και Ταμίας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες».

Παρακαλούνται από τους διοργανωτές οι παρευρισκόμενοι να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων σε όλη τη διάρκεια της Ημερίδας.

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου