Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Οι Σύλλογοι γονέων υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων, έστω για ελάχιστα λεπτά του ευρώ τόκο!


Οι Σύλλογοι γονέων υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων, έστω για ελάχιστα λεπτά του ευρώ τόκο!  όπως προκύπτει από ενημέρωση που μας παρείχε ο οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου κ. Αλέκος Κεχαγιάς, γεγονός που προκαλεί ζητήματα αλλά και αντίδραση των συλλόγων για νέες πιέσεις στη λειτουργία τους. 

Ερώτηση

Όταν ένας αθλητικός σύλλογος ή ένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ή ένας Ιερός Ναός, έχουν έστω και ένα λεπτό από τόκους καταθέσεων, υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων; (αν θεωρήσουμε ότι δεν έχουν κανένα άλλο έσοδο που ο ΚΦΕ να τα θεωρεί φορολογητέα).

 
Απάντηση
Αρχικά, σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4308/2014, τα ΕΛΠ εφαρμόζουν η ετερόρρυθμη εταιρεία, η ομόρρυθμη εταιρεία, η ατομική επιχείρηση 
και κάθε άλλη οντότητα που υποχρεούται στην εφαρμογή αυτού του νόμου από φορολογική ή άλλη νομοθετική διάταξη. Περαιτέρω, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1003/2014, ενδεικτικά, στην περ. (γ) της παρ. 2 εντάσσονται οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι συνεταιρισμοί, οι δικηγορικές εταιρίες, οι κοινοπραξίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη οντότητα του ιδιωτικού τομέα, που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ακόμη εντάσσονται τα Ν.Π.Ι.Δ., τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι ενώσεις προσώπων και γενικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.4308/2014, οι οντότητες της παρ. 2(γ) του άρθρου 1 εντάσσονται στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων με μόνη προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ, ενώ με την παρ. 8 του άρθρου 16 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι οι πολύ μικρές οντότητες της παρ. 2(γ) του άρθρου 1 του παρόντος νόμου δύνανται, εναλλακτικά της παραγράφου 7, να καταρτίζουν μόνο την Κατάσταση Αποτελεσμάτων του υποδείγματος Β.6, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά από άλλη νομοθεσία. Σε αυτήν την περίπτωση και σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4308/2014, όταν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, η οντότητα δεν συντάσσει ισολογισμό, δύναται, αντί του λογιστικού συστήματος της παραγράφου 10, να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο απλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία εσόδων – εξόδων).

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 47 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ)όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 45 θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, με την ΠΟΛ. 1042/2015 έχει διευκρινιστεί ότι για τα εισοδήματα από τόκους που αποκτούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα των αλλοδαπών νομικών προσώπων, ενεργείται παρακράτηση φόρου, με την οποία δεν επέρχεται εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης, αλλά τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 47.

Σύμφωνα δε με την παρ. γ΄ του άρθρου 45 του ΚΦΕ, σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπόκεινται τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματαμε εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου. Έσοδα που αποτελούν αντικείμενο φορολογίας, πέραν αυτών που προέρχονται από κεφάλαιο (τόκοι, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, κ.λπ.) και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, είναι για παράδειγμα και οι συνδρομές από τρίτους - μη μέλη, τα έσοδα από την έκδοση και πώληση περιοδικών, βιβλίων, εντύπων, κ.λπ. σε τρίτους - μη μέλη των πιο πάνω προσώπων καθώς και από τις διαφημίσεις που καταχωρούνται σε αυτά, τα έσοδα από τις διαφημίσεις σε φανέλες αθλητικών σωματείων, τα έσοδα (δίδακτρα) από λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, εργαστηρίων, κ.λπ., τα έσοδα από την πώληση εικόνων, από την εκμετάλλευση ξενώνων και ραδιοφωνικών σταθμών από τις Ιερές Μονές, κ.λπ. (σχετ. ΠΟΛ. 1044/22015).

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, κριτήριο για την τήρηση απλογραφικών βιβλίων για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δεν αποτελεί το ύψος του εισοδήματος αλλά το είδος – η πηγή αυτούΣτην εν λόγω περίπτωση, οι τόκοι αποτελούν έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα και ως εκ τούτου τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων στα οποία θα εγγραφεί το συγκεκριμένο έσοδο, προκειμένου να δηλωθεί στο έντυπο Ν.

 

======================================

Με εκτίμηση

Αλέκος Κεχαγιάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου