"Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες, φίλες και φίλοι,
Η πανδημία του Covid-19 έφερε όλους μας σε μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά ασυνήθιστη κατάσταση. Ο πολιτισμός και η τέχνη λειτούργησαν ως αντίδοτο τις ημέρες της απομόνωσης. Ατομικά εγχειρήματα, παραστάσεις, τραγούδια, εικονικές περιηγήσεις μουσείων συνέβαλαν στη μείωση της απομόνωσης και του αισθήματος της μοναξιάς και πολλά μουσεία και ιδρύματα αύξησαν τις ψηφιακές τους υπηρεσίες για να στηρίξουν τους ανθρώπους, παρέχοντας ψυχαγωγικό κι εκπαιδευτικό υλικό.
Το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων» ανταποκρίθηκε σε αυτό το «κάλεσμα πολιτισμού» τροφοδοτώντας το κοινό, τα μέλη του και τους φίλους του με ψηφιακές ξεναγήσεις. Το πρόγραμμα «Ψηφιακές βόλτες στην πόλη του Βόλου και στην ιστορία της» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα, αλλά με μεγάλη όρεξη και μεράκι με όπλο μας την τεχνολογία. Ήταν μια συλλογική δωρεάν πολιτιστική δράση που πραγματοποιήθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία που έχουμε από το 2015 –χρονιά ίδρυσης του Σωματείου μας- με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλουκαι τη διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχο ξεναγό, κα Μελίνα Κωστίδη.
Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας με την ιδιότητα των Φίλων των Μουσείων παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας , στον πολιτισμό στην εκπαίδευση. Υποσχόμαστε με προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα και εφευρετικότητα να φέρνουμε τους ανθρώπους πιο κοντά, συνεχίζοντας τις ψηφιακές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές μας δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας , η Ένωση Γονέων Βόλου, και η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, διοργάνωσαν Μαθητική Έκθεση Φωτογραφίας με το φωτογραφικό υλικό των συμμετοχών σας στον διαγωνισμό, ο οποίος είχε προκηρυχθεί, με πρωτοβουλία του Σωματείου ‘’Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και τη συνδιοργάνωση των φορέων που προαναφέρθηκαν, με θέμα:
«Πλατείες και κρήνες’’. Σημεία αναφοράς του τόπου μας. Ματιά στην Παράδοση και τον Πολιτισμό’ .
Στόχος της έκθεσης ήταν οι μαθητές αφενός να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν την Ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας μέσα από τη φωτογραφική ματιά και τη φωτογραφική τέχνη και αφετέρου να δοθεί δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα φωτογραφικό αρχείο των τοπικών μας μνημείων σε κάθε σχολείο, το οποίο θα αποτελέσει μέσο εμπλουτισμού της γνώσης της τοπικής μας ιστορίας. Οι πλατείες και οι κρήνες είναι τόποι συνάντησης και τόποι ανάδειξης ιστορικών γεγονότων, σημεία που καθορίζουν τη διαδρομή ενός τόπου μέσα στο χρόνο. Τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ορίστηκαν:
Εκ μέρους του Σωματείου ‘Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, η κα Παπασταύρου Σοφία
Εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κα Κανταράκη Σοφία
Εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Αντωνίου Αντώνης .
Εκ μέρους της Ένωσης Γονέων, η κα Πασχούδη Λιάνα.
Εκ μέρους της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, ο κ. Μουρτζούκος Λέων.
Θα απονεμηθούν 5 βραβεία και τρεις έπαινοι στους μαθητές, ενώ θα απονεμηθούν δελτία συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες. Ως Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη και προώθηση κοινών δράσεων με τους συνδιοργανωτές και ιδιαίτερα με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η υγειονομική κρίση απαιτεί πολύ περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ φορέων και συλλόγων πολιτισμού ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Εύα Κωστίδη διπλωματούχο Μηχανολόγο-Μηχανικό, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Σωματείου μας, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση της Διαδικτυακής Μαθητικής Έκθεσης Φωτογραφίας.
Ας απολαύσουμε την έκθεση έχοντας στο νου και την καρδιά μας τους στίχους αυτού του ποιήματος!
"Ν. Βρεττάκος, Η Βρύση του πουλιού
Κάνε με αηδόνι Θεέ μου, πάρε μου όλες
τις λέξεις κι άφησέ μου τη φωτιά,
τη λαχτάρα, το πάθος, την αγάπη,
να τραγουδώ έτσι απλά, όπως τραγουδούσαν
οι γρύλοι μια φορά κι αντιλαλούσε
η Πλούμιτσα τη νύχτα. Όπως η βρύση
του Πουλιού μες στη φτέρη. Να γιομίζω
με το μουμούρισμά μου τη μεγάλη
κυψέλη τ’ ουρανού. Να θησαυρίζω
τα νερά των βροχών και τις ανταύγειες
απ’ το θαύμα του κόσμου. Να μ’ απλώνουν
τις φούχτες τους οι άνθρωποι κι ένας ένας
να προσπερνούν. Κι αδιάκοπα να ρέω
τη ζωή, την ελπίδα, τη λάμψη του ήλιου,
του ηλιογέρματος το γαρουφαλένιο
ψιχάλισμα στα όρη, τη χαρά,
τα χρώματα να ρέω του ουράνιου τόξου
και τη βροχούλα της αστροφεγγιάς.
Ω τι καλά που ’ναι σ’ αυτόν τον κόσμο!"
Σούλα Μπαρτζιώκα,
πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων»
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.123094269668955&type=3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου