Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Το 30ό δημοτικό σχολείο Βόλου στην έκθεση «Terra In-cognita»



Πλούσια εμπειρία των μαθητών, ακόμη και σε άσκηση εκκένωσης λόγω πυρκαγιάς!

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (AICA Ελλάς) πραγματοποίησε την περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Terra In-cognita στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο. Το παλαιό εργοστάσιο, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τους έντεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση και συνδέονται με την πόλη του Βόλου. Με αφορμή την πρώτη ύλη του εργοστασίου, το χώμα και τον πηλό, οι καλλιτέχνες επιχείρησαν να προσεγγίσουν, με μοναδικό τρόπο, έννοιες όπως η αποκέντρωση, η εντοπιότητα αλλά και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο πλαισίωσε και τροφοδότησε ποικιλοτρόπως τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης κατά τον 20ό αιώνα.
Επιμελήτρια της έκθεσης ήταν η Ιστορικός Τέχνης και Ειδική Γραμματέας της AICA Ελλάς Φαίη Τζανετουλάκου. Συμμετέιχαν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Διακομή, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Παντελής Λαζαρίδης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Μαρία Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Η έκθεση υπήρξε πραγματικά σταθμός τόσο για την αισθητική όσο και την οικολογική άποψη των μαθητών της Ε' και Στ' τάξεων του 30ού δημοτικού σχολείου Βόλου, όταν μάλιστα η παρουσίασή της γίνεται από ένα άνθρωπο όπως η Φαίη Τζανετουλάκου. Ένας άνθρωπος ξεχωριστός και τόσο αγαπητός στα παιδιά του 30ού δημοτικού σχολείου Βόλου, που μπορεί να τα εμπνέει και να τα οδηγεί μέσω της τέχνης στην κατάκτηση της γνώσης. Ιστορικός Τέχνης , Ειδική Γραμματέας της AICA Ελλάς και διδάκτωρ Πανεπιστημίου η Φαίη πέρα από καλή φίλη του 30ού θα είναι και συνεργάτης του σχολείου και στα επόμενα «ταξίδια», ήδη είναι στο τελευταίο στάδιο εκτύπωσης και το βιβλίο του 30ού για τα "Καΐκια με ψυχή", που στο προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει με τη συνεργασία του αναπ. Καθηγητή του ΠΤΠΕ κ. Κώστα Μάγου. Η χαρά της παρουσίασης ακόμη μεγαλύτερη αφού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά κι έναν από τους καλλιτέχνες , τον Παντελή Λαζαρίδη , τον άνθρωπο που ταυτίζεται με την παρουσία του Πανεπιστημίου στην περιοχή μας και υπήρξε Πρόεδρος στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, όταν ο διευθυντής του 30ού δημοτικού σχολείου Βόλου, κ. Πασχάλης Δήμου ήταν Πρόεδρος των Φοιτητικών Συλλόγων.
Μια σημαντική εμπειρία επίσης για τους μαθητές, ήταν η συμμετοχή τους σε άσκηση εκκένωσης του Πολιτιστικού χώρου σε περίπτωση πυρκαγιάς δείχνοντας το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων αλλά και της ασφάλειας που μπορεί να έχει ο επισκέπτης στο  Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου