Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

10ο Γυμνάσιο Βόλου: Σχολείο ανοιχτό στον πολιτισμό και στην κοινωνία






Αποχαιρετώντας το σχολικό έτος 2018-2019, το 10ο Γυμνάσιο Βόλου έκανε τον απολογισμό των δράσεών του για τη χρονιά που πέρασε αφήνοντας πίσω του πλούσιες δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, του εθελοντισμού και της ενημερωτικής εκπαίδευσης των μαθητών του. Η διευθύντρια κ. Κυριακή Δανιηλίδου , η υποδιευθύντρια κ. Ζωή Λεβαντή και ο σύλλογος διδασκόντων του 10ου Γυμνασίου, πιστοί στην πεποίθηση ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, αξιοποίησαν στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους πρόσφεραν η Θεματική Εβδομάδα, οι διδακτικές επισκέψεις, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και άλλες δράσεις.
Καλωσορίζοντας στις τάξεις του Γυμνασίου ειδικούς επιστήμονες και εθελοντές, οι μαθητές του σχολείου έμαθαν να προφυλάσσονται από τους κινδύνους του διαδικτύου και εκπαιδεύτηκαν στην οδική ασφάλεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, έκαναν πρακτική στις Πρώτες Βοήθειες από το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των δύο φύλων από εκπαιδευτικούς του σχολείου και με τη συνδρομή του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Σε συνεργασία με υπευθύνους του Οικογενειακού προγραμματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα «Είμαι έφηβος-είμαι έφηβη, τί μου συμβαίνει;» το οποίο βοήθησε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τις ψυχοσωματικές αλλαγές της εφηβείας και να ενημερωθούν σχετικά με την προσωπική τους υγιεινή, ενώ τα παιδιά στοχάστηκαν πάνω στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Πολύτιμη σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξε και η συμβολή του ΚΕΘΕΑ, οι συνεργάτες του οποίου ενίσχυσαν τις άμυνες των μαθητών απέναντι σε κάθε είδους εξαρτήσεις, ενώ οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και το εκπαιδευτικό τμήμα του ΕΚΑΒ δούλεψαν με τα παιδιά σε βιωματικά σεμινάρια. 
Όσον αφορά στις πολιτιστικές δράσεις του σχολείου, οι μαθητές κλήθηκαν να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική παράδοση και ιστορία μέσα από προγράμματα όπως  «Τα βότανα της ζωής μας» στο ΚΠΕ Μακρυνίτσας Πηλίου αλλά και από εκπαιδευτικές επισκέψεις στον οικισμό της Γορίτσας και στο μουσείο Λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας. Μάλιστα, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους δύο ομάδες μαθητών του σχολείου συμμετείχαν με θεατρικό δρώμενο αλλά και με εισήγηση στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο της ΔΔΕ Μαγνησίας που ήταν αφιερωμένο στον Άνθιμο Γαζή. Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και με συνοδεία καθηγητών τα παιδιά περιηγήθηκαν στο κτήριο Σπίρερ προκειμένου να μάθουν πώς λειτουργεί μια βιβλιοθήκη, έκαναν βιωματικά μαθήματα ιστορίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποίησαν το πρόγραμμα «Μαθαίνω την Πόλη μου» με εκπαιδευτικές περιηγήσεις,  ενώ μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας και στο αφιέρωμα για την Παναγία των Παρισίων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Νομού Μαγνησίας.
Ταυτόχρονα, μαθητές με καλλιτεχνικές ανησυχίες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάριο για την τέχνη της φωτογραφίας στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, άλλοι συμμετείχαν σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής, σε διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά και στη μεγάλη Διασχολική Έκθεση Τέχνης  με θέμα «Κινήματα και Καλλιτέχνες». Εξάλλου, πολλοί μαθητές του σχολείου είναι μέλη του θεατρικού εργαστηρίου του 10ου Γυμνασίου, αλλά και της χορωδίας του σχολείου η οποία έχει πλούσια ιστορία συμμετοχών σε πολλά μουσικά Φεστιβάλ με πανελλήνιες διακρίσεις. Πραγματοποιήθηκε επίσης στο σχολείο έκθεση Έργων Τέχνης με θέμα: «Από την Αρχαιότητα στη Βυζαντινή Εποχή». Τέλος, προκειμένου τα παιδιά να αντιληφθούν την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς, οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου ενίσχυσαν τις δράσεις της Κουζίνας Αλληλεγγύης, υποστήριξαν το έργο της Κιβωτού του Κόσμου και επισκέφθηκαν με τη χορωδία το Γηροκομείο Βόλου προσφέροντας παραϊατρικό υλικό.
Κάνοντας τον απολογισμό του σχολικού έτους, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και σε όσους μαθητές συμμετείχαν στο σεμινάριο ρομποτικής και στο Πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής, αλλά και στους μαθητές του Γυμνασίου που διακρίθηκαν από τους  μαθητικούς αθλητικούς αγώνες μέχρι το διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Μετά από μια πλούσια και κοπιαστική χρονιά, η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αποχαιρετούν τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και τους εύχονται καλή πρόοδο και πολλές επιτυχίες στη συνέχεια των σπουδών τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ήδη καλωσορίσει νέους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, οι οποίοι μέσα από τις δράσεις μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο έχουν γνωρίσει τους χώρους του νέου τους σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που θα τους περιμένουν στις τάξεις τον Σεπτέμβρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου