Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Το μήνυμα ισότητας και ισονομίας μέσα από τον «μύθο» του ρομπότ


 Από τον Αριστοτέλη όπως ανέφερε σε ξένους εκπαιδευτικούς ο διευθυντής ΔΔΕ

Στον Αριστοτέλη, ο οποίος σε κείμενό του είχε μιλήσει για ρομπότ πριν 2400 χρόνια, στην προσπάθειά του να περάσει το μήνυση της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ των ανθρώπων, αναφέρθηκε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που μίλησε σε καθηγητές  από Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα που τον επισκέφθηκαν χθες στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής εκπαιδευτικών με θέμα τη χρήση των αυτοματισμών και των ρομπότ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου Ανδρέας Συκιώτης, το σχολείο του οποίου είναι εταίρος με σχολεία από Ρουμανία και Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος, επισήμανε ότι το πρόγραμμα είναι διετές και γίνεται ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών σε διάφορα θέματα. 

«Ήδη έχουν γίνει μαθήματα και επιδείξεις ρομποτικής στα σχολεία και οι φιλοξενούμενοι 10 εκπαιδευτικοί από Ρουμανία και Τουρκία είχαν την ευκαιρία να κάνουν και επισκέψεις πολιτιστικού περιεχομένου», τόνισε.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 και ο εκπαίδευσης των καθηγητών λειτουργεί μέσω της διάχυσης, καθώς όπως ανέφερε ο καθηγητής πληροφορικής Νίκος Σαμαράς «στην Τουρκία εγώ εκπαιδεύτηκα στη χρήση του προγράμματος Αρντουίνο και τώρα μεταφέρω αυτή τη γνώση στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου μου».

Ο διευθυντής της ΔΔΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης αναφέρθηκε στο αρχείο ελληνικό κείμενο του Αριστοτέλη που αναφέρεται στη ρομποτική, κάτι που απέδειξε ερμηνεύοντας τις αρχαίες λέξεις. «Η λέξη «όργανο» εδώ σημαίνει ρομπότ, το «φασίν» σημαίνει ανθρώπινο πρόσωπο, «τρίποδας» είναι το βασικό σύστημα πάνω στο οποίο μπορεί να στερεωθεί ένα ρομπότ, «πλήκτρα» είναι το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή κ.α.», τόνισε.

Μιλώντας στα αγγλικά ο κ. Σαβελίδης εξήγησε ότι στο βιβλίο «Πολιτικά» ο αρχαίος μηχανικός Δαίδαλος κατασκεύασε ένα ρομπότ με το όνομα ΤΑΛΟΣ που ήταν φτιαγμένος από μολύβι για να προστατεύει το νησί της Κρήτης, καθώς γυρνούσε γύρω-  γύρω τρεις φορές την ημέρα και απέκρουε τα εχθρικά πλοία. Τον ΤΑΛΟ κατέστρεψε ο Ιάσονας από την Ιωλκό, ξεβιδώνοντας μία βίδα από την κνήμη του και από την οποία έτρεξε πράσινο αίμα, καθώς το ρομπότ ήταν ανθρωπόμορφο. 

«Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το κείμενο μιλά για πολιτική. Αν είχαμε ρομπότ λέει ο Αριστοτέλης, τα οποία κατόπιν εντολών ή αφ’ εαυτού αντιλαμβάνονταν τι συμβαίνει, τότε ο μηχανικός δεν θα είχε ανάγκη να έχει υπαλλήλους ούτε ο αφέντης δούλους. Το μήνυμα λοιπόν που θέλει να περάσει είναι αυτό της ισότητας και ισονομίας μεταξύ των ανθρώπων», εξήγησε ο διευθυντής Εκπαίδευσης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου