Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Π. Θεσσαλίας: Μαθησιακά παιχνίδια για την πολυγλωσσία



                               Στις αρχικές τάξεις της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ερευνητικό σχέδιο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας σε συνεργασία με οργανισμούς από τη Ρουμανία, Εσθονία, Πορτογαλία, και Ηνωμένο Βασίλειο, για την προώθησης της πολυγλωσσίας.
Όπως αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση, «τ α τελευταία χρόνια οι αντιλήψεις για την πολυγλωσσία στα πρώτα χρόνια της επίσημης και ανεπίσημης εκπαίδευσης μετατοπίζονται. Στο παρελθόν η έκθεση ενός μικρού παιδιού σε δύο γλώσσες ταυτόχρονα αντιμετωπιζόταν ως δυνητικό μειονέκτημα. Η αντίληψη αυτή πήγαζε από το φόβο ότι το παιδί πιθανόν να μην είναι σε θέση σε νεαρή ηλικία να διαφοροποιήσει δύο διαφορετικές γλωσσικές δομές.  
Το σχέδιο LanguageGames προωθεί την ποιότητα της μάθησης στην αρχική εκπαίδευση μέσω της ενσωμάτωσης των αναδυόμενων ΤΠΕ και καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών. Προωθεί τη στρατηγική ανάπτυξη των ΤΠΕ στην εκπαίδευση μέσα από το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, και την επικύρωση ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών, με στόχο τη συμβολή στην κάλυψη μαθησιακών αναγκών στην πρώιμη σχολική ηλικία. Προωθεί τις διαπολιτισμικές δεξιότητες των μαθητών και το διαπολιτισμικό διάλογο γενικότερα. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το έργο προωθεί την ανάπτυξη βασικών γλωσσικών δεξιοτήτων σύμφωνα με τους στόχους της πρωτοβουλίας Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020 σχετικά με την ανάπτυξη γνώσεων σε 2 τουλάχιστον γλώσσες σε νεαρή ηλικία.
Το ερευνητικό σχέδιο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας σε συνεργασία με οργανισμούς από τη Ρουμανία, Εσθονία, Πορτογαλία, και Ηνωμένο Βασίλειο. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με οργανισμούς από τη Ρουμανία, Εσθονία, Πορτογαλία, και Ηνωμένο Βασίλειο. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Χούστης ενώ η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους κ.κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Olivier Heidmann, Σπύρο Τσαλαπάτα, και Σπύρο Κούρια σε στενή συνεργασία με την κ. Βασιλική Παπαϊωάννου, Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου