Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Όγδοη ψηφιακή ξενάγηση: «Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού στο πέρασμα του χρόνου»

 

 Συνεχίζονται οι θεματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις 

στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας


Το ενδιαφέρον πάρα πολλών, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και όσων πολιτών επιθυμούσαν να μάθουν και να ξεναγηθούν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, συγκέντρωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι δωρεάν «Ψηφιακές ξεναγήσεις» που διοργάνωσαν όλους τους προηγούμενους μήνες,, οι “Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων” σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννέα ξεναγήσεις σε διάφορα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ μετά από προτροπή πολλών συμπολιτών, γίνονται και ολοκληρώνονται εκ νέου εμπλουτισμένες σχετικές ξεναγήσεις, απευθυνόμενες σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Με αφορμή τις νέες συνθήκες και το άνοιγμα των χώρων πολιτισμού για οποιαδήποτε αλλαγή και τυχόν νέο προγραμματισμό, θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τους προαναφερόμενους φορείς, να διακόψουν προσωρινά τις προγραμματισμένες και εξαιρετικά επιτυχημένες δια ζώσης δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, που πραγματοποιούνται τα προηγούμενα χρόνια.

Τις ξεναγήσεις έκανε για μία ακόμη χρονιά η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων», κα Μελίνα Κωστίδη.

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων» κα Σούλα Μπαρτζιώκα, «τα μέλη του σωματείου με την αμέριστη στήριξη και συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου αποφάσισαν  να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα (διαδίκτυο, φωτογραφίες, βίντεο) και να επιχειρήσουν ψηφιακές βόλτες στην περιοχή, καλώντας το κοινό που τους ακολουθούσε ενεργά και πρόθυμα στις δράσεις τους, να στηρίξει και αυτή την πρωτοβουλία τους. Για να υπάρχει καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση, το υλικό όλων των ψηφιακών ξεναγήσεων και των πολιτιστικών δράσεων του Σωματείου θα αναρτάται στη δημόσια σελίδα στο Facebook ΦΙΛΟΙ ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ αλλά και στο αντίστοιχο προφίλ στο Facebook της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, καθώς και στα sites των δύο φορέων, ώστε να το επισκέπτονται όλοι όσοι το επιθυμούν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου Ηλίας Κουτσερής, ο πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδείας μας και οι ξεναγήσεις, μια όμορφη και δημιουργική γνώση καθώς και διαφυγή απ΄τη καθημερινότητα, παιδιών και γονέων και αίτημα πλέον πολλών. Η Ένωση θα συνεχίσει τη συμβολή της και σε αυτό τον τομέα, με τη συνεργασία των «Φίλων των Μουσείων» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Όγδοη ψηφιακή ξενάγηση: «Το Γιαννοπούλειο

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού στο πέρασμα του χρόνου»

Η όγδοη θεματική ψηφιακή ξενάγηση έχει τίτλο: «Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού στο πέρασμα του χρόνου».   Γίνεται αναφορά στο Μουσείο Αλμυρού τη δεκαετία του 1960  και μετά τους σεισμούς του 1980, στη «Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού Όθρυς» και τον ιδρυτή της, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του μουσείου, στις δράσεις που αναπτύσσονται κ.λ.π. 




Αναλυτικά η 8η θεματική ψηφιακή ξενάγηση:

Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού

στο πέρασμα του χρόνου



Μελίνα Κωστίδη

Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός, μέλος του σωματείου

«Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου»

melinakostidi@hotmail.com

 

Όγδοη θεματική ψηφιακή ξενάγηση με τίτλο: 

«Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμύρου στο πέρασμα του χρόνου»

Το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου  και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων»  σας καλωσορίζει με ιδιαίτερη χαρά στην όγδοη θεματική ψηφιακή μας ξενάγηση με τίτλο: «Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμύρου στο πέρασμα του χρόνου». Θα μάθουμε τη μακραίωνη ιστορία αυτού του σπουδαίου μουσείου της περιοχής μας, θα περιπλανηθούμε  «ψηφιακά» στις αίθουσές του και θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα εκθέματά του. Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου και τη διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχο ξεναγό, κα Μελίνα Κωστίδη για την εξαιρετική συνεργασία. 

Για να υπάρχει καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση το υλικό όλων των ψηφιακών ξεναγήσεων και των πολιτιστικών δράσεων του Σωματείου αναρτάται  στη δημόσια σελίδα μας στο FacebookΦΙΛΟΙ ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.

Καλή ψηφιακή βόλτα!

Σούλα Μπαρτζιώκα,

 πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού τη δεκαετία του 1960  και μετά τους σεισμούς του 1980




Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού Όθρυς

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» ιδρύθηκε από τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Νικόλαο Γιαννόπουλο στις 28 Απριλίου 1896.Σκοπός της ήταν η περισυλλογή, η διάσωση από την καταστροφή και η διαφύλαξη των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού.  Λίγο μετά την ίδρυσή της άρχισε να εκδίδει το «Δελτίον της εν Αλμυρώ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ της ΟΘΡΥΟΣ». Εκδόθηκαν επτά συνολικά τεύχη από το 1899-1911.

Χωρίς ουσιαστικά ποτέ να πάψει να υπάρχει η Εταιρεία και αφού πέρασε κάποιες περιόδους αδράνειας, κυρίως λόγω των πολεμικών περιπετειών της χώρας μας, επαναδραστηριοποιήθηκε δυναμικά στα τελευταία 20 χρόνια με κύριο πλέον σκοπό τη μελέτη, τη διάσωση και την καταγραφή της Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού.

Νικόλαος Γιαννόπουλος (1866-1945)
ο ιδρυτής της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού Όθρυος

O Ν. Ι. Γιαννόπουλος με καταγωγή από την Ήπειρο άρχισε την ενεργό δράση του ως ερασιτέχνης Αρχαιολόγος σε πολύ νεαρή ακόμη ηλικία. Ίδρυσε το 1896 την «EνAλμυρώΦιλάρχαιονEταιρείαν της Όθρυος», θέτοντας τον θεμέλιο λίθο της συστηματικής έρευνας και διάσωσης των αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας. Από τα πρώτα επιτεύγματά του υπήρξε η δημιουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής του Αλμυρού, μέρος της οποίας στεγάστηκε αρχικά στο Παρθεναγωγείο και στο Ελληνικό Σχολείο του Αλμυρού. Επιστέγασμα της όλης προσπάθειάς του ήταν η ανέγερση του Αρχαιολογικού Mουσείου του Aλμυρού.

                 Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού,  ιδρύθηκε η Κρατική Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο και με πρώτο Έφορο Αρχαιοτήτων τον Απόστολο Αρβανιτόπουλο. Από το 1925 μέχρι και το θάνατό του, στις 28 Νοεμβρίου του 1945, ο Ν. Ι. Γιαννόπουλος υπήρξε ο πρώτος EπιμελητήςAρχαιοτήτων ολόκληρης της Θεσσαλίας και μόνος για 20 ολόκληρα χρόνια, με τη σύντομη παρουσία ορισμένων Εφόρων Αρχαιοτήτων, όπως ο Χρ. Καρούζος, και σε άμεση συνεργασία με τον Κ. Κουρουνιώτη, Διευθυντή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία  υπαγόταν στο Υπουργείο Παιδείας.

Στις 25 Νοεμβρίου 2015 με αφορμή την 70ή επέτειο από το θάνατο του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, 70 χρόνια μετά».


 


Σημαντικές στιγμές της ιστορίας του μουσείου

Το 1910 ο Δήμος Αλμυρού δώρισε στη Φιλάρχαιο Εταιρεία δύο οικόπεδα συνολικού εμβαδού 1.385 τ.μ. στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης για την ανέγερση του Μουσείου. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον μηχανικό Αθ. Γεωργιάδη και την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης, οι οποίες σταμάτησαν στο διάστημα 1915-1923 με αποτέλεσμα το ημιτελές οικοδόμημα να βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Από το 1923 και έπειτα η Φιλάρχαιος Εταιρεία  «Όθρυς» άρχισε να συγκεντρώνει εισφορές Αλμυριωτών για την αποπεράτωση του Μουσείου, η οποία συντελέστηκε το 1930.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος  και οι δύο σεισμοί που έπληξαν την περιοχή το 1955 και το 1956, προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο κτίριο. Επισκευάστηκε από την «Όθρυ», το Δήμο και τους κατοίκους του Αλμυρού.Το 1960 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με προτροπή του τότε Εφόρου Αρχαιοτήτων Δημήτρη Ρ. Θεοχάρη αποφάσισε να παραχωρήσει το Μουσείο στο Κράτος. Το 1965-1969 έγινε γενική επισκευή και το Μουσείο απέκτησε τη σημερινή του μορφή.

Το 1976 οργανώθηκε η πρώτη έκθεση από τον έφορο Αρχαιοτήτων Γιώργο Χ. Χουρμουζιάδη.Οι αρχαιότητες παρουσιάστηκαν με πρωτότυπο τρόπο. Η έκθεση όμως ήταν επισκέψιμη για τέσσερα μόνο χρόνια, εξαιτίας των σεισμών του 1980, που κατέστησαν το κτήριο ετοιμόρροπο. Οι αρχαιότητες και η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.  Ετέθη θέμα κατεδάφισης του κτιρίου, αλλά ο χαρακτηρισμός του, το 1986, ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», από την τότε Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Μαγνησίας, το διέσωσε. Οι αναστηλωτικές εργασίες, η οργάνωση της σημερινής έκθεσης αρχαιοτήτων του Μουσείου, ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 1998.

Στις 18 Μαΐου 2011 σε ειδική επίσημη εκδήλωση, που οργανώθηκε από κοινού από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού και τη ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, το Μουσείο μετονομάσθηκε σε ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ, προς τιμήν του ιδρυτού του Νικολάου Ι. Γιαννόπουλου. Τότε η Φιλάρχαιος Εταιρεία δώρισε σ’ αυτό  το φυλασσόμενο εκεί τμήμα της Βιβλιοθήκης της, με τον όρο να τοποθετηθεί στην είσοδο πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται: «ΠΡΩΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ».


http://odysseus.culture.gr/h/1/gh1560.jsp?obj_id=3467

Οι αίθουσες του μουσείου

Στις τρεις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στην περιοχή του Αλμυρού. Αφορούν διάφορες ιστορικές περιόδους και πιστοποιούν την ανθρώπινη δραστηριότητα και εξέλιξη από τα νεολιθικά, τα αρχαϊκά, τα κλασικά και τα ελληνιστικά χρόνια.

                Στην κεντρική αίθουσα Α εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία πόλη των Φθιωτίδων Θηβών. Η αίθουσα οργανώνεται σε τρία επιμέρους σύνολα, που καλύπτουν το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης της πόλης. Το πρώτο αφορά τα δημόσια κτίρια με ευρήματα από το άριστα σωζόμενο αρχαίο Θέατρο που λειτούργησε από τα ελληνιστικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς και από τα ιερά της Πολιάδας Αθηνάς (6ος-2ος π.Χ. αιώνας) και του Ασκληπιού (4ος π.Χ.-1ος μ.Χ. αιώνας). Το δεύτερο, αφορά την πολεοδομία και την κατοίκηση από τα ελληνιστικά ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ το τρίτο αφορά  τα ταφικά έθιμα από τα αρχαϊκά ως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Στην αίθουσα Β εκτίθενται αντικείμενα της Νεολιθικής περιόδου από ανασκαφές ή περισυλλογές από αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής του Αλμυρού. Η Μέση Εποχή του Χαλκού αντιπροσωπεύεται από τη μικρής έκτασης ανασκαφή στη θέση ΚαστράκιΞενιάς. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται επίσης ευρήματα από το εκτεταμένο νεκροταφείο των Τύμβων της Βουλοκαλύβας, όπου χρησιμοποιείται η πρακτική της καύσης των νεκρών. Το πλήθος των ευρημάτων πιστοποιεί την ύπαρξη σημαντικού οικισμού στην περιοχή με διάρκεια από τα πρωτογεωμετρικά ως και τα αρχαϊκά χρόνια.

                Η αίθουσα Γ είναι αφιερωμένη στην ελληνιστική πόλη της Άλου. Τα εκθέματα δίνουν στοιχεία για τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων με τη γεωργία και την αλιεία και τις εμπορικές σχέσεις της Άλου με άλλες γειτονικές πόλεις.





Η αυλή του μουσείου

Στον κήπο του μουσείου φιλοξενείται υπαίθρια έκθεση που περιλαμβάνει επιτύμβιες στήλες όλων των εποχών καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη βυζαντινών ναών.



Το μουσείο μέσα από τις δράσεις του

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού διοργανώνονται:  εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές μονάδες της περιοχής του Αλμυρού, εικαστικές εκθέσεις, οργανωμένες θεματικές ενημερωτικές περιηγήσεις και επετειακές πολιτιστικές δράσεις.


https://filoiefamagvolos.wordpress.com/2018/05/16/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CF%85/

 

 

Το μουσείο στο Διαδίκτυο

 

       http://efamagvolos.culture.gr/Mouseio_Almyrou.html

       http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3467

       https://www.youtube.com/watch?v=N-bkrjhsTzM

       https://www.filarxaiosalmyrou.gr/?page_id=20

       https://www.filarxaiosalmyrou.gr/?page_id=43

       https://www.filarxaiosalmyrou.gr/?p=509

       https://www.almyros.gr/2015/11/18/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%B7%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%83-%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83/

       Ημερίδα της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού: «Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος: 70 χρόνια μετά https://www.youtube.com/watch?v=rm_cyoJOa-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου