Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Εκπαιδευτικές δράσεις στο 4ο Γυμνάσιο Βόλου, για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα»

 

Μια σειρά δράσεων ανέπτυξε το 4ο Γυμνάσιο Βόλου κατά το σχολικό έτος 2020-21καθώς συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί» για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας από το 2019 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε περισσότερα από 155 σχολεία πανελλαδικά και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας συλλογικής εκπαιδευτικής συνείδησης κατανόησης και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καλλιεργώντας βιώσιμες στάσεις ενεργού κοινωνικής συμμετοχής με βιωματικές προσεγγίσεις, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες, διαμορφώνοντας ένα πραγματικό δίκτυο στο πλαίσιο του σύγχρονου Ανοικτού Σχολείου.

Την ευθύνη συντονισμού του προγράμματος για την περιφέρεια Θεσσαλίας έχει η κ. Κανταράκη Σοφία, Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και 40 μαθήτριες και μαθητές από τα τμήματα Α2 και Β3 του 4ου Γυμνασίου Βόλου. Υπεύθυνες είναι οι καθηγήτριες κ. Κούτσια Σοφία, κ.Φωτεινοπούλου Βασιλική και κ. Χαλαστάρα Ιουλία.Οι μαθητές συμμετέχουν σε δραστηριότητες με σκοπό την κατανόηση και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, κατά τη φετινή σχολική χρονιά ασχολήθηκαν με τα δικαιώματα των παιδιών και με θέματα που αφορούν στην ισότητα των φύλων και στην προσβασιμότητα.Το πρόγραμμα  διεξάγεται διαθεματικά στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος και του Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο "Υπερασπίσου το Παιδί".

Οι δράσεις των μαθητών

Αρχικά, οι μαθητές ερεύνησαν και ενημερώθηκαν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ειδικότερα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στις 20-11-20 συμμετείχαν στην Πανελλαδική Καμπάνια για τα Δικαιώματα του Παιδιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Παιδιών & Νέων YouSmile και για να ενημερώσουν τη σχολική και την τοπική κοινότητα για τα δικαιώματα των παιδιών, δημιούργησαν ένα φυλλάδιο με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματα του Παιδιού».Επίσης, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών τους, κ. Δημοβίτη Αφροδίτης, δημιούργησαν ευχετήριες κάρτες, στις οποίες  παρουσιάζονται με ζωγραφιές των μαθητών τα δικαιώματα των παιδιών και τις απέστειλαν στα παιδιά του Χαμόγελου του Παιδιού.

Επίσης, ασχολήθηκαν με το δικαίωμα της Ισότητας των Φύλων. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες αφόρμησης για την ισότητα φύλων με βάση το εκπαιδευτικό υλικό του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ Οδηγός για μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου.  Στη συνέχεια, κατέγραψαν ερωτήματα που αφορούν στην ισότητα φύλων και τα απέστειλαν για να συζητηθούν στη διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας «17+1 Ερωτήματα για την Ισότητα Φύλων: Μαθητές και Μαθήτριες από όλη την Ελλάδα συζητούν» στις 30-03-2021, την οποία και παρακολούθησαν.

Τέλος, στο πλαίσιο της ενότητας «Εγώ κι Εσύ Μαζί για την προσβασιμότητα» οι μαθητές ερεύνησαν και φωτογράφησαν μέρη στην πόλη μας που στερούν την πρόσβαση σε Άτομα με Αναπηρίες. Επίσης, στις 19-05-2021 οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποδεχτούν ψηφιακά στην τάξη τους, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex, τον πρόεδρο του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Νομού Μαγνησίας "Ιππόκαμπος", κ. Μπέλο Πέτρο. Οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα και ενημερώθηκαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις δυνατότητες που έχουν οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία, κυρίως όσον αφορά την προσβασιμότητα τους στην πόλη μας.Επιπλέον, στις 27-05-21 οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, με παρότρυνση του προέδρου τουΣωματείου Ατόμων με Αναπηρία ‘Ορασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», κ. Παρασκευά,να παρακολουθήσουν βιντεοσκοπημένη την προπόνηση της Εθνικής Ομάδας Goalball. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον ομοσπονδιακό προπονητή, κ. Ανάστο Αντώνη,για την αγαστή συνεργασία που αναπτύξαμε.

Οι μαθητές σκοπεύουν να συντάξουν επιστολή με την οποία θα απευθυνθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση με αναφορά στα στοιχεία που έχουν συλλέξει σχετικά με τις δυσκολίες προσβασιμότητας των ατόμων με κινησιακά προβλήματα σε διάφορους δημόσιους και μη χώρους της πόλης μας. Στόχος αυτής της δράσης είναι οι μαθητές να αναδείξουν και να περιφρουρήσουν το θεμελιώδες Δικαίωμα του κάθε ανθρώπου συμπεριλαμβανομένων των Α.Μ.Ε.Α, των γερόντων και των μητέρων με καρότσι για ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση παντού σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά,ενώ ήδη κατατέθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας προς έγκριση για το επόμενο σχολικό έτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου