Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Σχολείο πρότυπο για το περιβάλλον το 18 Δ.Σ. Βόλου, έλαβε παγκόσμια διάκριση



Όλο το σχολείο συμμετέχει σε μια συστηματική περιβαλλοντική διαδικασίαΕδώ και χρόνια όλοι οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και οι εκπαιδευτικοί του έχουν χαράξει μία πορεία υπέρ του περιβάλλοντος. Με ποικίλες δράσεις που υλοποιούν από δεντροφυτεύσεις, ανακυκλώσεις, μέχρι και μείωση του πλαστικού οι μαθητές δείχνουν τον δρόμο προς την οικολογία. Για την συνολική τους περιβαλλοντική δράση δε, κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο και το 18ο ΔΣ Βόλου είναι πλέον ένα από τα κορυφαία στον κόσμο 250 σχολεία της Δράσης για το Κλίμα το 2021!
Στο παγκόσμιο project «Climate Action» παίρνουν μέρος 2,7 εκ. μαθητές και δάσκαλοι από 146 χώρες του κόσμου, με το πρόγραμμα να έχει στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να ενημερωθούν για την κρίση της κλιματικής αλλαγής, να ανταλλάξουν ιδέες και να καταθέσουν προτάσεις ως οι πολίτες του μέλλοντος. Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου κατάφερε και ξεχώρισε παγκοσμίως και αναδείχθηκε στα 250 καλύτερα σχολεία του κόσμου με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ στην Ελλάδα μόνο τρία σχολεία συνολικά πέτυχαν να διακριθούν.

Οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου έλαβαν το βραβείο γιατί με μικρές και καθημερινές αλλαγές στη συμπεριφορά τους κατάλαβαν ότι μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για τη διάσωση του περιβάλλοντος.
Σημαντική διαφορά για την βράβευσή του ήταν πως οι περιβαλλοντικές δράσεις δεν αφορούν σε μία τάξη ή μία μερίδα μαθητών, αλλά γιατί όλο το σχολείο συμμετέχει σε αυτή τη συστηματική περιβαλλοντική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές έχουν σε κάθε τάξη γωνιές ανακύκλωσης, συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα για το δάσος, τα βότανα, την ανακύκλωση, στις εβδομάδες κινητικότητας για την προώθηση του ποδηλάτου, αξιοποίησαν το περιβάλλον του σχολείου και προχώρησαν σε δενδροφύτευση, στο μάθημα των εικαστικών οι μαθητές χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως για τις καθημερινές τους ανάγκες σίτισης προσπαθούν να περιορίσουν το πλαστικό και χρησιμοποιούν παγουρίνο.
Το σχολείο όμως δεν επαναπαύεται και προγραμματίζει κι άλλες πολλές δράσεις για το περιβάλλον, τα ζώα και την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.
Έτσι λοιπόν την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 ανακοινώθηκαν τα κορυφαία στον κόσμο 250 Σχολεία της Δράσης για το Κλίμα το 2021( «Climate Action Schools of Excellence» ) στην ειδική ζωντανή, διαδικτυακή εκδήλωση Climate Action Day (Ημέρας Δράσης για το Κλίμα) και το 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου ήταν ένα από αυτά. Η εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση του Climate Action Project, για το 2021, μεταδόθηκε ζωντανά στον κεντρικό χώρο στο COP26 στη Γλασκόβη, στη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα, ενώ μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο Πρόεδρος των Σεϋχελλών James Alix Michel , ο Rick Davis από τη NASA , ο Matt Larsen-Daw από το WWF, η πριγκίπισσα Esmeralda του Βελγίου, ο Juan Pablo Celis Garcia από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, κλιματικοί επιστήμονες, και ακτιβιστές, ενώ ομάδες μαθητών από κάθε ήπειρο μοιράστηκαν ευρήματα σχετικά με το κλίμα και την εκπαίδευση.
Το Climate Action Project είναι ένα δωρεάν, παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Take Action Global, ο οποίος εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εμπλέκει 2.700.000 δασκάλους και μαθητές σε 146 χώρες. Ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να ενημερωθούν για την κρίση της κλιματικής αλλαγής και να ανταλλάξουν απόψεις, προτάσεις και λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου