Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2020

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι αύριο, Παρασκευή 28-8-2020, και ώρα 9 π.μ. θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2020 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

 β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια ως το μεσημέρι της Παρασκευής. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.



Ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 Από το Υπουργείο Παιδείας, γνωστοποιήθηκαν απαντήσεις σε  ερωτήματα για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς



  • Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Ενδέχεται να υπάρξει παράταση της αρχικώς προγραμματισμένης έναρξης για τις 7 Σεπτεμβρίου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, στη βάση εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19 («Εθνική Επιτροπή»). Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με ασυμπτωματικούς νοσούντες από τον ιό. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις – και δη των ασυμπτωματικών – για ικανό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη των σχολείων.

Για το λόγο αυτό, προτρέπουμε τους εκδρομείς του Αυγούστου να επιστρέψουν στις κατοικίες τους μέχρι το τέλος Αυγούστου. Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου στη βάση, όπως πάντα, της σχετικής εισήγησης των Ειδικών.

  • Γιατί ανοίγουν τα σχολεία;

Γιατί έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου. Γιατί η αιφνίδια, μακρόχρονη απουσία από το σχολείο μπορεί να έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πνευματική, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών. Η αναστολή λειτουργίας σχολείων σε 200 χώρες σε όλο τον κόσμο επηρέασε 1,6 δισεκατομμύρια μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Η παρουσία των μαθητών στο σχολείο είναι απαραίτητη για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Επομένως, οι αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των παιδιών από τα κλειστά σχολεία, καθώς και η ενίσχυση των ανισοτήτων, η μείωση των ευκαιριών και η έλλειψη κοινωνικοποίησης, καθιστούν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων εθνική προτεραιότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούμε τις οδηγίες των Ειδικών, οι οποίοι συνέστησαν με ομόφωνη απόφαση την πλήρη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Tα επιστημονικά δεδομένα συντείνουν προς την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς σύμφωνα με τους παιδιάτρους-λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους της Επιτροπής, τα παιδιά νοσούν λιγότερο συχνά από τους ενήλικες, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα και εμφανίζουν περιορισμένη συχνότητα μετάδοσης στο περιβάλλον τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων προστασίας για να προφυλάξει μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθώς και τους οικείους τους.

  • Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;

Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση και με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Ανάμεσα στα εν λόγω μέτρα, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας στα παιδιά από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Δημοτικού, μαζί με την εξαιρετικά σημαντική υγιεινή των χεριών και τον τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων,
  • η εκτεταμένη ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (μέσω επικαιροποιημένων οδηγιών ΕΟΔΥ, ενημερωτικών βίντεο και συνεδριών με ιατρούς που θα επισκέπτονται τα σχολεία της χώρας μέσω συνεργασίας του Υπ. Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο),
  • η επέκταση του Ολοήμερου σχολείου για να καλύψει περισσότερους μαθητές μέχρι τις 4 μμ και, συνεπώς, να περιορίσει τον συγχρωτισμό τους με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δηλ. παππούδες και γιαγιάδες – η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα και απευθύνει ευρεία πρόσκληση για αξιοποίησή του από τους γονείς,
  • με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντισηπτικών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων της χώρας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ,
  • δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ,
  • πρόβλεψη για διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό συγχρωτισμού πολλών μαθητικών ομάδων,
  • η προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων,
  • οι σχολικοί εορτασμοί ανά τμήμα,
  • οι μαθητικοί διαγωνισμοί με τήρηση μέτρων προστασίας,
  • η μη πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών και συνεδρίων,
  • οι επισκέψεις (π.χ. σε δημόσια κτήρια, μουσεία) ανά τμήμα,
  • η διενέργεια αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο, και εφόσον τα αθλήματα είναι ομαδικά, σε μικρές σταθερές ομάδες,
  • η μη πραγματοποίηση σχολικών πρωταθλημάτων,
  • τα εργαστήρια, οι υπολογιστές και τα μουσικά όργανα με πρόβλεψη για καθαρισμό υλικών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση,
  • η ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού, λύση που και περιορίζει την πόση νερού απευθείας από τη βρύση (και άρα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού) και συνιστά λύση ωφέλιμη για το περιβάλλον.

Η προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας των σχολείων με μέτρα προστασίας και πρόληψης των περασμένο Μάιο και Ιούνιο κατέδειξε υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων από μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και γονείς.

  • Από ποια ηλικία θα φοράνε μάσκα οι μαθητές;

Η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Ειδικών είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας και τις προδιαγραφές της μάσκας θα αποσταλούν εγκαίρως, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις σχολικές μονάδες και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

  • Πότε και πού πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα στο σχολείο;

Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου, σε κάθε κλειστό χώρο και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Επίσης, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ανοικτούς χώρους μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο καθώς και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.

  • Είναι ασφαλής για τα παιδιά η χρήση μάσκας;

Όπως αναφέρει και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στο Δελτίο Τύπου της (24.08.2020), η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Η χρήση της μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή ούτε επηρεάζει την οξυγόνωση, αφού τα υλικά κατασκευής (πχ βαμβακερό ή λινό ύφασμα) επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα και του οξυγόνου. Η μάσκα δεν επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη του πνεύμονα ούτε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ δεν αποσπά την προσοχή των παιδιών από το μάθημα.

Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να μας προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού με υψηλή αποτελεσματικότητα. Τόσο το Κέντρο Ελέγχου των Νοσημάτων, όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συστήνουν την καθολική χρήση μάσκας στην κοινότητα αλλά και στο σχολείο σε παιδιά από την ηλικία των 2 ετών.

Τα παιδιά είναι σε θέση να φορούν μάσκες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Παρά το μειωμένο ρίσκο λοίμωξης στις μικρότερες ηλικίες, το ενδεχόμενο μετάδοσης της λοίμωξης παραμένει. Με τη χρήση μάσκας στο σχολείο προστατεύονται, επομένως, όχι μόνο οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι ενήλικες της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι πρώτες εβδομάδες του σχολικού έτους θα αποτελέσουν σημαντικό παράθυρο για την εκπαίδευση και εξάσκηση στη χρήση της μάσκας, στη βάση πάντοτε των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

  • Υπάρχουν παιδιά ή εκπαιδευτικοί για τους οποίους η χρήση μάσκας είναι επικίνδυνη;

Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

  • Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι/τεστ στα σχολεία;

Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

  • Πώς θα ξέρουν οι εκπαιδευτικοί πώς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στη χρήση μάσκας;

Από τις ειδικές οδηγίες που ετοιμάζει ο ΕΟΔΥ και το Υπ. Παιδείας για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, από ενημερωτικά βίντεο που επίσης θα κυκλοφορήσουν καθώς και από ενημερωτικές συνεδρίες με ιατρούς που θα επισκέπτονται σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

  • Γιατί δεν εφαρμόζεται το σενάριο δύο ζωνών λειτουργίας σχολείων – πρωί/απόγευμα;

Ανάμεσα σε όλες τις εναλλακτικές που διερευνήσαμε και αξιολογήσαμε, ήταν και αυτή της λειτουργίας σε δύο ζώνες – πρωί και απόγευμα, η οποία όμως είχε σημαντικές δυσκολίες. Ενδεικτικά, το σενάριο αυτό θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο το απόγευμα και θα εμπόδιζε την επιστροφή τους σε μια κανονικότητα στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, το προσωπικό των εκπαιδευτικών που διαθέτουμε δεν επαρκεί σε ορισμένες βασικές κατηγορίες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ενώ το κόστος για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου σε όλη την επικράτεια είναι μη ρεαλιστικό (ανέρχεται σε έως και 10 εκ. ευρώ ανά ημέρα λειτουργίας).

  • Σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η απουσία μαθητή;

Η απουσία μαθητή δικαιολογείται αν νοσεί από τον κορωνοϊό ο ίδιος ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή αν ανήκει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ομάδων αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές θα οριστούν από την Εθνική Επιτροπή. Στην περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό, θα απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, ενώ στην περίπτωση που ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα απαιτείται προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Στους μαθητές που θα απουσιάζουν σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα παρέχεται τηλεκπαίδευση.

  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, υπάρχει δυνατότητα άδειας για τον γονέα του;

Ναι, θα προβλεφθούν ρυθμίσεις προκειμένου στην περίπτωση που μαθητής εμπίπτει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (μέχρι την Γ’ τάξη του Γυμνασίου), ο ένας από τους δύο γονείς να δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Η πρόβλεψη αυτή θα ισχύει για γονείς που εργάζονται και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

  • Σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η απουσία εκπαιδευτικού;

Ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να λείψει με ειδική άδεια απουσίας αν νοσεί ο ίδιος ή κάποιος που κατοικεί μαζί του από τον κορωνοϊό (με προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης), ή αν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ (με προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας), στην οποία τελευταία περίπτωση θα παρέχει εργασία με σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

  • Σε ποιες περιπτώσεις θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση;

Το Υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει ώστε να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι όποιες είναι καθόλα έτοιμες για να καλύψουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η τηλεκπαίδευση θα παρέχεται:

  • σε περίπτωση απουσίας μαθητή για ειδικό λόγο που συνδέεται με τον κορωνοϊό (όταν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή όταν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου),
  • σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή σχολείου λόγω κορωνοϊού.

Στην πρώτη περίπτωση θα γίνεται υποχρεωτικά σύγχρονη παράδοση και παρακολούθηση του μαθήματος εξ αποστάσεως – είτε ταυτόχρονη, είτε αποκλειστικά εξ αποστάσεως (δημιουργία «διαδικτυακών τμημάτων»), αναλόγως με την περίπτωση και τον αριθμό συνολικά των μαθητών που πρέπει να απουσιάζουν / χρήζουν τηλεκπαίδευσης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλο το τμήμα. Μετά από νέα δωρεάν προσφορά προς το ελληνικό δημόσιο, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και η Cisco Hellas ΑΕ συνεργάστηκαν στενά ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να έχει την προσωπική του ψηφιακή τάξη με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Επιπλέον, ενισχύθηκαν σημαντικά τα δίκτυα και το δυναμικό των δημόσιων πλατφορμών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε τυχόν αυξημένες ανάγκες, ενώ εξασφαλίστηκε εν νέου μηδενική χρέωση δεδομένων (data) από τους παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind – ΣΕΠΕ) σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.

Για τις μικρότερες ηλικίες, έχει βιντεοσκοπηθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης, με δυνατότητα επέκτασης.

Αναφορικά με την επιμόρφωση, έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ταχύρρυθμη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως και το Μάιο, έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο, και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και το ΣΕΠΕ. Τέλος, από 4.500 φορητές συσκευές που ήταν διαθέσιμες τον Ιούνιο του 2019, δρομολογήσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με περισσότερες από 70.000 επιπλέον φορητές συσκευές.

  • Και αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός είναι επιφυλακτικός για τη χρήση της μάσκας;

Η μάσκα συνιστά και ασφαλές και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μία πραγματική «ασπίδα προστασίας» και για τους ίδιους και για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και για τους οικείους τους. Η μάσκα είναι συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο όλων στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Όποιος δεν φοράει μάσκα, δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο σχολείο. Είναι ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας να ελέγχουν ότι τα μέτρα τηρούνται από όλους.

  •  Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που θα έχουν ειδικό λόγο απουσίας; Πώς θα καλυφθεί τυχόν αναπλήρωση;

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών επειδή αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές θα οριστούν στις σχετικές πράξεις του Υπ. Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί που θα απουσιάσουν θα αξιοποιούνται για ανάγκες τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές που επίσης θα απουσιάζουν (επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου). Στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί για τη διαμόρφωση «διαδικτυακών τμημάτων», το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει επιπλέον προσλήψεις για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων.

  • Τι θα γίνει με τα ολοήμερα σχολεία;

Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό υποστηρίζει τους μαθητές και μαθησιακά. Οι μαθητές παραμένουν στις σχολικές μονάδες έως τις 4μμ και το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη περίπου στο 1/3 των μαθητών της χώρας. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί περισσότερους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Ολοήμερα Σχολεία, ώστε – επιπλέον των άλλων θετικών παιδαγωγικών συνεπειών – να περιοριστεί η επαφή παιδιών με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (παππούς/γιαγιά). Έχοντας εξασφαλίσει άνω των 100 εκατομ. για το εν λόγω μέτρο, επεκτείνουμε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, προσφέρουμε περισσότερα εφόδια στους μαθητές μας και θωρακίζουμε περαιτέρω τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ δίνουμε και στους γονείς των παιδιών περισσότερη ευχέρεια να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους.

  • Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος;

Όπως και το Μάιο/Ιούνιο, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθείται διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό και τις τοπικές συνθήκες.

  • Τι θα γίνει με τα ειδικά σχολεία;

Για τα ειδικά σχολεία, προβλέπονται αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με ιδιαίτερη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας. Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση (για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης). Για τους μαθητές προβλέπεται χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειώνεται ότι τα τμήματα στα σχολεία ειδικής αγωγής είναι κατά κανόνα εξαιρετικά μικρά.

  • Η ύλη που χάθηκε πέρσι θα αναπληρωθεί;

Αφενός η άμεση έναρξη της τηλεκπαίδευσης, αφετέρου η επιστροφή στα θρανία και η έντονη προσπάθεια των εκπαιδευτικών να καλύψουν ταχύτατα την ύλη, δεν άφησαν μεγάλα κενά. Για την αναπλήρωση των εναπομεινάντων κενών ύλης, το ΙΕΠ θα αποστείλει πρόγραμμα αναπλήρωσης προς χρήση τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς.

  • Πώς θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου στα Πανεπιστήμια;

Τα ΑΕΙ επιλέγουν αν η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Στην περίπτωση εξεταστικής με φυσική παρουσία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

  • Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το χειμερινό εξάμηνο;

Οι φοιτητές θα επιστρέψουν κανονικά στην έδρα/πόλη των Πανεπιστημίων τους. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα συνεχιστεί για διαλέξεις με ακροατήριο άνω των 50 φοιτητών, με τις εταιρείες Google και Microsoft να παρέχουν δωρεάν πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Στην περίπτωση μικρότερων διαλέξεων (κάτω των 50 φοιτητών), καθώς και κλινικών, εργαστηριακών ασκήσεων και ομάδων μελέτης (μέχρι 30 φοιτητών) θα πραγματοποιείται δια ζώσης διδασκαλία. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ για τη διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ). Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από όλους που βρίσκονται με φυσική παρουσία στα Πανεπιστήμια καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών, ενώ στα εστιατόρια θα συνεχιστεί ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

  • Πώς θα λειτουργήσουν οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης;

Οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης θα λειτουργήσουν με όμοια μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως τα σχολεία: κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για εκπαιδευτές και καταρτιζόμενους. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις επιτραπεί η παρουσία των καταρτιζόμενων. Τα ΙΕΚ θα λειτουργήσουν από τις 5 Οκτωβρίου, ενώ ο Σεπτέμβριος θα αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση εργαστηριακών μαθημάτων του προηγούμενου εξαμήνου. Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. θα λειτουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα ανοίξουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

  • Υπάρχει περίπτωση κάποια από τα μέτρα αυτά να αλλάξουν;

Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς υγιειονομικής κρίσης, έχουμε τονίσει ότι παρακολουθούμε στενά, σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα – τοπικό, εθνικό και διεθνές. Κάθε βήμα και κάθε μέτρο που υιοθετούμε αξιολογείται διαρκώς, και επικαιροποιείται αν χρειαστεί, στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, και πάντοτε στη βάση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19.

  • Τι δαπάνες έχει καταβάλει και δρομολογήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19;

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της γενικής αποστολής του και εν μέσω της παρούσας υγειονομικής κρίσης, μεριμνά για την ασφαλή επιστροφή όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν, υπό συνθήκες νέας κανονικότητας. Για το σκοπό αυτό, έχει καταβάλει συγκεκριμένες δαπάνες και έχει δρομολογήσει άλλες για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με τη μέγιστη δυνατή προστασία για όλους. Ενδεικτικά:

  • Εξασφαλίσαμε σημαντική επέκταση για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, με επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος μας να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (παππούδες/γιαγιάδες).
  • Προβλέψαμε την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»). Οι προσλήψεις αυτές είναι επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν και αυτοί προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.
  • Αναβαθμίσαμε τις δημόσιες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, ενισχύοντας τα δίκτυα και το δυναμικό τους, εξασφαλίζοντας έτσι την κάλυψη του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Ειδικά για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δρομολογήσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με 70.000 επιπλέον φορητές συσκευές, προβλέψαμε επιμορφωτικά σεμινάρια (MOOC) τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, και δρομολογήσαμε πρόγραμμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ταχείας επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για τις μικρότερες ηλικίες, δημιουργήσαμε εκ του μηδενός «βιβλιοθήκη» βιντεοσκοπημένων μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για προβολή μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης, με δυνατότητα επέκτασης.
  • Διευκολύνουμε τη φοίτηση με φυσική παρουσία στα ΑΕΙ, ενισχύοντας οικονομικά με άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ επικουρικό εκπαιδευτικό προσωπικό για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Η απόφαση του ΥΠΕΣ για τις μάσκες στα σχολεία

 

 

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, αποφασίστηκε έκτακτη επιχορήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για λογαριασμό των Δήμων με σκοπό την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, κατανέμεται ποσό ύψους 6.195.000 € από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.                                               Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31-12-2020. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών, η ισχύς του δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τη λήξη του σχολικού έτους 2020-2021. Για το Ν. Μαγνησίας προβλέπεται η προμήθεια μασκών για 26.857  μαθητές, κόστους περίπου 122.000 €, ως εξής:

ΔΗΜΟΙ             ΜΑΘΗΤΕΣ     ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΑΛΜΥΡΟΥ              2.383               11.000

ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ                       225                 1.000

ΒΟΛΟΥ                  20.298               90.000

ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ        480                 3.000

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ            768                 4.000

ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ            1.120                5.000

ΣΚΙΑΘΟΥ                  934                 5.000

ΣΚΟΠΕΛΟΥ                 649                 3.000 

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΑΣΚΩΝ

  1. Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC

2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.
3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας. Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες κλπ.

4. Διαστάσεις: για ηλικίες 4-10 ετών 12Χ20 εκατοστά περίπου                                                               5. Ηλικίες  >10 ετών αρχικές διαστάσεις 15Χ25 εκατοστά περίπου

6. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.

7. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.

8. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για την συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.



Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου: Eγγραφές μαθητών Β’ Λυκείου

 

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου θα πραγματοποιήσει εγγραφές μαθητών Β’ Λυκείου από 17 Αυγούστου μέχρι 21 Αυγούστου. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από τις 16.00-18.30.

Δικαιολογητικά

1. Εκκαθαριστικό εφορίας

2. Αντίγραφο ταυτότητας κηδεμόνα

3. Κάρτα Ανεργίας (προαιρετικά)

4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

5. Ετήσια συνδρομή (60 ευρώ)

 

Θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές που φοίτησαν πέρυσι στο Κοινωνικό Φροντιστήριο.

 

Τέλος, από τους εκπαιδευτικούς του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου παρακαλούνται όσοι προσέρχονται για τις εγγραφές να φορούν μάσκα.

Έρευνα με τη συμμετοχή μαθητών - γονέων της Μαγνησίας για την περίοδο του lock-down

 

H Ένωση Γονέων αποστέλλει αυτό το διάστημα, πρόσκληση και τα σχετικά link στους γονείς ώστε να δώσουν την έγκρισή τους - εφόσον επιθυμούν- προκειμένου να συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΠΤΕΑ του ΠΘ, σε συνεργασία και με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ειδικότερα η έρευνα αποσκοπεί στο να εξετάσει την ψυχική ευεξία των μαθητών και μαθητριών των τάξεων από την ΣΤ’ Δημοτικού έως την Β’ Λυκείου, καθώς και τις εμπειρίες τους αναφορικά με επιθετικές συμπεριφορές κατά την διάρκεια που «έμειναν σπίτι» καθώς τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω του κορονοϊού.  Ο απώτερος στόχος, είναι να αξιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από την εκπαιδευτική κοινότητα σε όφελος των μαθητών/τριών.

Σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσε η κα Χριστίνα Ι. Ρούση - Βέργου, MSc, PhD, Ψυχολόγος
Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), εφόσον συμφωνήσουν οι γονείς να συμμετάσχει το παιδί τους στην έρευνα,  θα ζητηθεί από το ίδιο, να συμπληρώσει ανώνυμα και χωρίς να του ζητηθούν τα προσωπικά του στοιχεία, μια ηλεκτρονική φόρμα ερωτηματολογίου στο διαδίκτυο. Η όλη διαδικασία απαιτεί 10-12 λεπτά περίπου, και τα παιδιά απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν τις τυχόν εμπειρίες τους σε έκθεση σε επιθετικές συμπεριφορές (συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού), κατά την διάρκεια που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω κορονοϊού (lock-down). Περιλαμβάνονται επίσης ερωτήσεις που αφορούν γενικότερα την ψυχική τους ανθεκτικότητας, την αυτοαντίληψη και την ψυχική τους ευεξία. Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας για διεξαγωγή έρευνας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, βλ. http://www.iep.edu.gr/el/ereunes-programmata)

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

https://research-all.org/Hellas.php

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ)

https://research-all.org/covid-19-lock-down-questionnaire-for-students.php




Ολοκληρώνονται τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, προγραμματίζονται οι παραστάσεις

Με τη συνδρομή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου

Ολοκληρώνονται τα δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την καλοκαιρινή περίοδο 2020 , που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου.

Επρόκειτο για την υλοποίηση μέσω του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, εκ μέρους του  σκηνοθέτη και θεατροπαιδαγωγού κ. Θοδωρή Οικονομίδη, ενός πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος που χρησιμοποιεί τις τέχνες του Θεάτρου και της Μουσικής σαν εργαλεία καλλιέργειας και μόρφωσης των παιδιών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη θεατροποίηση κειμένων της διδακτέας ύλης, τα οποία με τη χρήση των τεχνών του θεάτρου και της μουσικής καθίστανται εργαλεία καλλιέργειας, μόρφωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Διαμορφώθηκαν δύο ομάδες μαθητών:
«Παιδικός Θίασος» για μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπ. (8-12 ετών)
 «Εφηβικός Θίασος» για μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπ. (12-18 ετών)
Η λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έγινε εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα επιδημιολογικά μέτρα προστασίας εναντίον του Covid-19, με βάση τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, που λαμβάνει ο Δήμος Βόλου.
Τa εργαστήρια υλοποιήθηκαν σε ειδικό χώρο που βρίσκεται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας- Σ.Δ.Κ. (Επτά Πλατανίων 16, Βόλος)
 
Το συντονισμό ανέλαβε όπως προαναφέρθηκε ο σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Θοδωρής Οικονομίδης, ο οποίος μέσα από βιωματικές δράσεις, παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς, σχημάτισε μαθητικούς θιάσους οι οποίοι σε έναν δίμηνο κύκλο τρίωρων, εβδομαδιαίων, δοκιμών-μαθημάτων ετοιμάζουν θεατρικές παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης.  

Ανάδειξη των ανησυχιών γονέων και εκπαιδευτικών

 Στην ανάδειξη των ανησυχιών, όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, προχωρούν συχνά πυκνά τα ΜΜΕ κυρίως της περιοχής μας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και πανελλαδικά, καταγράφοντας βεβαίως, τις θέσεις των γονέων και του Βόλου. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων που ζητήθηκαν και έγιναν, σήμερα Τετάρτη 19 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Ηλίας Κουτσερής, συνομίλησε με δημοσιογράφους του Δικτύου της ΕΡΑ Θεσσαλίας, μεταφέροντας την ανησυχία, τους φόβους, τις επιφυλάξεις, αλλά και τις προτάσεις και απόψεις των γονέων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 


Σε εγρήγορση το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων

 Σε επικοινωνία με εκπροσώπους συλλόγων γονέων σχολείων της περιοχής, ακόμη και εκτός των εγγεγραμμένων μελών, βρίσκονται τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει τη νέας σχολικής χρονιάς, καθ΄όλη τη διάρκεια σχεδόν του καλοκαιριού. Η ανησυχία και οι επιφυλάξεις, ειδικά λόγω του κορωνοϊού, είναι έντονες και εκφράζονται τόσο με έγγραφα, όσο και με τηλεφωνικές επικοινωνίες προς τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων φορέων. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μεταφέρθηκαν και τα σχετικά αιτήματα, ενώ καταγραφή της άποψης των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων Δ.Σ. συλλόγων γονέων, έγινε και από τα ΜΜΕ. 

Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. (Κουτσερής Ηλίας πρόεδρος, Κορομηλής Θέμης αντιπρόεδρος, Διανέλλου Έφη ταμίας, Λιάνα Πασχούδη γεν. γραμματέας , Αντώνης Μπέκος Ειδ. Γραμματέας , Δημήτρης Παπαντωνίου Έφορος (Υπ. σχολείων Αν. τομέα Βόλου) και Δημήτρης Μυλωνάς Έφορος ), παραμένουν στη διάθεση των γονέων, ενώ τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους, βρίσκονται αναρτημένα στο blog της Ένωσης. 

 


Επικοινωνία με τον πρ. Προϊστάμενο Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

 Επικοινωνία με τον πρ. Προϊστάμενο Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη, είχε εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ηλίας Κουτσερής μεταφέροντας τις ευχαριστίες για τη συνεργασία που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από το πλαίσιο της θητείας του. 


Ευχές στο νέο Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Τις ευχές όλων των μελών του Δ.Σ. στο νέο Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπο Σταχτέα για την καλή πορεία στα νέα του καθήκοντα, ευελπιστώντας και στην καλή συνεργασία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, μετέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου Ηλίας Κουτσερής. Υπήρξε δέσμευση για αμοιβαία συνεργασία και αντιμετώπιση των όποιων μελλοντικών προβλημάτων, ειδικά σε μια σχολική χρονιά, ιδιαίτερα δύσκολη και λόγω του κορωνοϊού. Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συνάντηση με όλο το Δ.Σ. της Ένωσης. 


Συνομιλία και ευχές με τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 Συνομιλία με τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Πολύζο, που συνεχίζει τη θητεία του στη συγκεκριμένη θέση, μετά τη σχετική απόφαση του Υπ. Παιδείας, είχε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου Ηλίας Κουτσερής, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και των ευχών για καλή δύναμη, με αφορμή τη συνέχιση του έργου του. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει και συνάντηση με το Δ.Σ. για τις επιπλέον λεπτομέρειες. 


Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Έγγραφο για τους υποψηφίους επιστημών υγείας με το παλαιό σύστημα

 

Έγγραφο για την αδικία, όπως μας καταγγέλλουν γονείς της περιοχής, σε βάρος των υποψηφίων επιστημών υγείας με το παλαιό σύστημα που θα συμβεί αν εφαρμοστεί το ποσοστό θέσεων 9,51% που αποδόθηκε στους παλιούς υποψηφίους οριζόντια και ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο συμμετείχαν, απέστειλε η Ένωση Γονέων, θέμα για το οποίο ζητά διερεύνηση και δίκαιη αντιμετώπιση.

Όπως έγινε γνωστό «τυχαίνει από το σύνολο των 6900 υποψηφίων που συμμετείχαν από όλες τις κατευθύνσεις με το παλιό σύστημα οι 2233 να ανήκουν στο 3ο Επιστημονικό πεδίο, αριθμός που αναλογεί στο 1/3 του συνόλου και όχι στο 1/4 όπως θα έπρεπε αν η κατανομή των παλιών υποψηφίων στις 4 κατευθύνσεις ήταν ισομερής».


Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Tο 13ο "State of the Art Εντατικό Συνέδριο στην Εφηβική Υγεία/Ιατρική"

Tο 13ο "State of the Art Εντατικό Συνέδριο στην Εφηβική Υγεία/Ιατρική" θα μεταδοθεί για λόγους Δημόσιας Υγείας ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ στις 9-10-11 Οκτωβρίου 2020. Συνημμένα σας αποστέλλουμε το Επιστημονικό

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο link https://bit.ly/2E5odTl
και να λάβετε επιπλέον πληροφορίες σχετικά.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Κανονικά στα γραφεία της η λειτουργία της ΔΔΕ

 


 

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπως γνωστοποίησε, λειτουργεί κανονικά στα γραφεία της στο κτήριο «Άνθιμος Γαζής», μετά το πέρας των εργασιών.

«Υπενθυμίζουμε ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης της πανδημίας λόγω κορωνοϊού στις δημόσιες υπηρεσίες.»


Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας: Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

 

 



 

Για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενημερώνει όλες τις σχολές μονάδες η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας (Δ.Δ.Ε.). Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο εκτελών χρέη διευθυντή Δ.Ε. Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας και ειδικότερα στη περιοχή μας, εν ’όψει της έναρξης λειτουργίας των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και με βάση την αναγκαιότητα προληπτικών ενεργειών, προτείνεται οι Διευθυντές/ντριες των Σχολικών Μονάδων της Μαγνησίας να:

  1) εξετάσουν τις υπάρχουσες ανάγκες για προμήθεια υγειονομικού υλικού που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων, μέσω τακτικής ή έκτακτης χρηματοδότησης από τις σχολικές επιτροπές.  

  Συγκεκριμένα προτείνεται η προμήθεια αναλογικά με το μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό:

α. θερμομέτρων μετώπου

β. επαναχρησιμοποιούμενων μασκών

γ. μασκών μίας χρήσης

δ. αντισηπτικών χεριών (στην αγορά κυκλοφορούν αντισηπτικά σε μεγάλες συσκευασίες που μπορούν να χρησιμοποιούνται για το γέμισμα των ήδη υπαρχουσών συσκευασιών)

ε. χλωριούχων και λοιπών καθαριστικών

στ. υλικών σημάνσεως (αυτοκόλλητες ταινίες, σύμβολα προστασίας, ενδείκτες αποστάσεων κλπ)

  2)  να μεριμνήσουν για την προετοιμασία χώρου απομόνωσης πιθανού κρούσματος.

  3) να καταρτίσουν κατάλογο με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης (ΕΟΔΔΥ, Δ/νση Υγείας, ΔΔΕ Μαγνησίας, ΥΠΑΙΘ, ιατρεία, φαρμακεία, ΕΚΑΒ).

  4) να τοποθετήσουν σημάνσεις αποστάσεων ασφαλείας.

  5) να εντοπίσουν πρόσθετους διαθέσιμους χώρους για την πραγματοποίηση των μαθημάτων.

  6) να δημιουργήσουν ενημερωτικά φυλλάδια για την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών /τριών και προσωπικού καθαριότητας.

  7) να γίνει ανασκόπηση όλων των έως τώρα εγκυκλίων, οδηγιών και πρωτοκόλλων σε σχέση με τον κορωνοϊό με στόχο την ετοιμότητα στην εφαρμογή τους.

  8) να λάβουν άλλα τυχόν μέτρα που θα προτείνει ο Δ/ντής/ντρια και ο σύλλογος διδασκόντων.

 

Αναμένονται νέες οδηγίες από τους επίσημους αρμόδιους φορείς, κατά συνέπεια επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε νέα διευκρίνιση».


Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ομάδα μαθητών του Βόλου στις 28 καλύτερες παγκοσμίως στον διαγωνισμό του ΜΙΤ!



 Δημιούργησαν εφαρμογή που εκπέμπει sos όταν ο κάτοχος κινητού κινδυνεύει!


Μια ομάδα τεσσάρων μαθητών από Λύκεια του Βόλου πέρασαν στις 28 καλύτερες παγκοσμίως σε διαγωνισμό του ΜΙΤ, καθώς δημιούργησαν εφαρμογή που εκπέμπει sos όταν ο κάτοχος κινητού κινδυνεύει!
Ο Σπύρος Κούριας εκπαιδευτικός και υπεύθυνος (με τον κ. Γιώργο Πρώια) στην ομάδα Talos του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην οποία ανήκει και η ομάδα των συγκεκριμένων παιδιών, δήλωσε ότι «υπήρξε μια ομάδα παιδιών Λυκείων που δούλεψαν μαζί με την κα Μαρτίνα Παπαιωάννου πλήρως εθελοντικά και από τις δύο πλευρές, και συμμετείχαν στον διαγωνισμό του γνωστού ΜΙΤ. Είναι ένας διαγωνισμός όπου συμμετέχουν ομάδες που δημιουργούν εφαρμογές για κινητές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.
Τα παιδιά έχουν μυηθεί στα μυστικά και δημιούργησαν μια εφαρμογή που προκρίθηκε στην τελική φάση περνώντας στις 28 τελικές ομάδες του κόσμου.
Ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα θα είναι το καλύτερο αλλά είναι μια επιβράβευση για τα παιδιά, που δούλεψαν κάτω από αντίξοες συνθήκες
Η εφαρμογή την οποία σκέφτηκαν, τη δοκίμασαν και την παρήγαγαν από την πρώτη στιγμή, έχει ένα ευρύτερο καλό σκοπό που αν την κατεβάσει κάποιος στο κινητό του και σε περίπτωση που υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη εκπέμπει ένα sos προς κάποιον που είναι δηλωμένος ως διασώστης, ώστε να καλυφθεί το κενό ώσπου να έρθω γιατρός ή ασθενοφόρο. Ουσιαστικά λαμβάνει ένα σήμα απ΄το gps του κινητού με στόχο να σωθεί μια ζωή».