Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Σε ποια Λύκεια θα φοιτήσουν οι απόφοιτοι των Γυμνασίων

                                  Η χωροταξική κατανομή των μαθητών της α' τάξης Λυκείων

 


Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας γίνεται γνωστό ότι οι απόφοιτοι των Γυμνασίων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τα οποία αναφέρονται παρακάτω και των οποίων οι γονείς ή κηδεμόνες επιλέγουν για τη φοίτησή τους το Γενικό Λύκειο, κατανέμονται σε σχέση με το Γυμνάσιο προέλευσης και την δηλωθείσα περιοχή κατοικίας τους ως ακολούθως:

1ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 1ο ΓΕΛ Βόλου εγγράφονται οι απόφοιτοι του 1ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται 1) Ανατολικά της οδού Κύπρου και 2) Δυτικά της οδού Κύπρου και Νότια της οδού Γιάννη Δήμου). Επίσης εγγράφονται και οι απόφοιτοι του 5ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται βόρεια της οδού Ανθ. Γαζή.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 106. Αριθμός τμημάτων: 4.

2ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 2ο ΓΕΛ Βόλου εγγράφονται 1) οι απόφοιτοι του 2ου Γυμνασίου Βόλου.

 3ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 3ο ΓΕΛ Βόλου εγγράφονται 1) οι απόφοιτοι του 3ου Γυμνασίου Βόλου 2) οι απόφοιτοι του 5ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται νότια της οδού Ανθ. Γαζή.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 104. Αριθμός τμημάτων: 4.

4ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 4ο ΓΕΛ Βόλου εγγράφονται οι απόφοιτοι του 10ου Γυμνασίου Βόλου καθώς και οι απόφοιτοι  του 4ου Γυμνασίου Βόλου.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 123. Αριθμός τμημάτων: 5.

5ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 5ο ΓΕΛ Βόλου εγγράφονται 1) οι απόφοιτοι του 1ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται Ανατολικά της οδού Ιωλκού, Βόρεια της οδού Γ. Δήμου και Δυτικά της οδού Κύπρου,  2) οι απόφοιτοι του 6ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται Ανατολικά της οδού Ιωλκού, 3) οι απόφοιτοι του Γυμνασίου Ιωλκού.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 69. Αριθμός τμημάτων: 3.

6ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 6ο ΓΕΛ Βόλου εγγράφονται 1) οι απόφοιτοι του 7ου Γυμνασίου Βόλου, 2) οι απόφοιτοι του 9ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται Νότια της οδού Λόρδου Βύρωνος.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 91. Αριθμός τμημάτων: 4.

7ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 7ο ΓΕΛ Βόλου εγγράφονται 1) οι απόφοιτοι του 9ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται Βόρεια της οδού Λόρδου Βύρωνος, 2) οι απόφοιτοι του 6ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται Δυτικά της οδού Ιωλκού,  3) οι απόφοιτοι του 1ου Γυμνασίου Βόλου των οποίων η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται Δυτικά της οδού Ιωλκού και Βόρεια της οδού Γιάννη Δήμου) και 4) οι απόφοιτοι του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας με διεύθυνση κατοικίας την Αγία Παρασκευή.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 62. Αριθμός τμημάτων: 3.

8ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 8ο ΓΕΛ Βόλου θα εγγραφούν 1) οι απόφοιτοι του 8ου Γυμνασίου και 2) οι απόφοιτοι με διεύθυνση κατοικίας στην Άλλη Μεριά.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 53. Αριθμός τμημάτων: 3.

1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Στο 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας εγγράφονται 1) οι απόφοιτοι του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας

2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας εγγράφονται οι απόφοιτοι του 2ου του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, πλην των μαθητών με διεύθυνση κατοικίας την Αγία Παρασκευή.

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών: 114. Αριθμός τμημάτων: 5.

Οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γυμνασίων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Β. Σποράδων, των οποίων οι Γονείς ή Κηδεμόνες επιλέγουν για τη φοίτησή τους το Γενικό Λύκειο, εγγράφονται στα αντίστοιχα ή πλησιέστερα Γενικά Λύκεια. Οι απόφοιτοι όλων των Γυμνασίων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Β. Σποράδων, των οποίων οι Γονείς ή Κηδεμόνες επιλέγουν για τη φοίτησή τους το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), εγγράφονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της επιλογής τους.   Υπενθυμίζεται ότι: «Οι μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑΛ δικαιούνται μεταφοράς για το πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους ΕΠΑΛ…», (παράγραφος 1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Αριθμ. 50025/19-09-2018  (ΦΕΚ   4217/Β’/26-09-2018)). 

Οι απολυτήριοι τίτλοι Γυμνασίων θα αποσταλούν στα Λύκεια μετά το τέλος των ηλεκτρονικών εγγραφών (e-εγγραφές) και την επεξεργασία τους από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας όπως προβλέπεται από τις παραγράφους Α’ και Δ’  του άρθρου 9 της Υ.Α. 79942/ΓΔ4/21-05-2019 (ΦΕΚ 2005 Β΄/ 31-05-2019).

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΑΙΔΩΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΛΥΚΕΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 71 Ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102Α’) ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

Λύκειο Υποδοχής

Δομή φιλοξενίας προσφυγοπαίδων

1ο  ΕΠΑ.Λ.  Βόλου

Δομή Φιλοξενίας¨ΑΡΣΙΣ¨ ( περιοχή Μακρυνίτσας)

1ο ΕΠΑ.Λ.  Βόλου

Δομή Φιλοξενίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παιδόπολη  Αγριάς)

1ο  ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας

Δομή Φιλοξενίας ¨ΜΟΖΑ¨

 

 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΛΥΚΕΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 71 Ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102Α’) ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

 

Λύκειο Υποδοχής

Δομή φιλοξενίας προσφυγοπαίδων

2ο  ΕΠΑ.Λ. Βόλου  (εσπερινό)

Δομή Φιλοξενίας ¨ΑΡΣΙΣ¨ ( περιοχή Μακρυνίτσας)

2ο  ΕΠΑ.Λ. Βόλου  (εσπερινό)

Δομή Φιλοξενίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παιδόπολη  Αγριάς)

2ο  ΕΠΑ.Λ. Βόλου  (εσπερινό)

Δομή Φιλοξενίας  της ΑΡΣΙΣ , Κοινωνικά Διαμερίσματα Βόλου

4ο  ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας  (εσπερινό)

Δομή Φιλοξενίας ¨ΜΟΖΑ¨

1Ο ΕΠΑ.Λ Βόλου

Δομή Φιλοξενίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παιδόπολη  Αγριάς) 

 

 

 

.

 

         

Ανοιχτά κάθε Πέμπτη τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας το καλοκαίρι

 


Mε απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ.  Χαράλαμπου Σταχτέα, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΕΕΕΚ της Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα λειτουργούν μία φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη 8:30-14:00.

 



Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας δημιουργούν τις δικές τους εικονικές επιχειρήσεις!

 


Γίνονται πραγματικοί επιχειρηματίες και διαθέτουν τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς

 

Με μεγάλο ενθουσιασμό  μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας υλοποιούν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα  Erasmus+ KA2 με τίτλο “Undertaking, Recycling, Creating”, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σχολεία και φορείς επαγγελματικού προσανατολισμού από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με φορέα εκπροσώπησης την ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σχολείο το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Τα παιδιά αξιοποιούν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές. Να δημιουργήσουν τη δική τους εικονική επιχείρηση σε ηλικία 15-17 ετών, ενώ πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο!

Μέχρι τέλος Ιουνίου οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας θα έχουν δημιουργήσει 6 επιχειρήσεις: Κατασκευή οικολογικού σαπουνιού, παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, υπηρεσία δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, διοργανώσεις εκδηλώσεων, κοσμήματα από ανακυκλώσιμα υλικά και στούντιο ηχογράφησης! Το πρόγραμμα είναι διετές.

Τον επόμενο χρόνο οι μαθητές θα υλοποιήσουν άλλες 4 επιχειρήσεις. Τα παιδιά δημιουργούν αληθινά προϊόντα και υπηρεσίες και λειτουργούν σαν πραγματικοί επιχειρηματίες, κάνουν πωλήσεις και έχουν κάποια κέρδη, τα οποία διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση υλικών και upcycling, στην αειφορία και την περιβαλλοντική συνειδητοποίηση (οικολογικές συσκευασίες, ανακύκλωση οικιακού λαδιού κλπ.).

Στη διάρκεια του προγράμματος που μετρά ήδη 8 μήνες, θα είχαν ήδη συμμετάσχει σε εκθέσεις και θα είχαν διαγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, όμως η πανδημία δεν επέτρεψε τα σχέδια αυτά να πραγματοποιηθούν ακόμη. Παρά τις δυσκολίες, όμως, πρόκειται να προκύψουν πολύ σημαντικά οφέλη που προσφέρει το πρόγραμμα στην ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων στα παιδιά. Πρόκειται για μία μοντέρνα, βιωματική μέθοδο εκπαίδευσης, που δίνει χαρά και αισιοδοξία στους μαθητές, ενώ τους βοηθά σημαντικά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

Οι καθηγητές (από οποιαδήποτε ειδικότητα) που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα είναι εκείνοι που έχουν όραμα, πάθος για τη δουλειά τους και επιδιώκουν να κάνουν πραγματικά το κάτι παραπάνω για τους μαθητές τους. Να τους καθοδηγήσουν με ουσιαστικό, πρακτικό και βιωματικό τρόπο, να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο, τη μάθηση, τη δημιουργία, να ανοίξουν το μυαλό τους, να μάθουν να εργάζονται ομαδικά, να κατανοήσουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα, να βάζουν υψηλούς στόχους και να προσπαθούν πολύ και να τους πετυχαίνουν. Να τους καθοδηγήσουν να συνδέσουν το σχολείο με την αγορά εργασίας και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επαγγελματική τους ζωή μετά το σχολείο. Τα παιδιά εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή την προσφορά των καθηγητών που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» και αποκτούν με τους εκπαιδευτικούς αυτούς σχέση αμοιβαίας αγάπης και βαθιάς εκτίμησης.

Η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι αρμόδια για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος σε τοπικό, περιφερειακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας της μακράς ενασχόλησης με την υλοποίηση επιτυχών ευρωπαϊκών προγραμμάτων μεγάλης εμβέλειας. Διαθέτει μάλιστα παράδοση συνεργασίας με την αυτόνομη περιφέρεια της Γαλικίας που μέσω του φορέα Asociación de Empresarios del Polígono de Sabón αποτελεί τον επικεφαλής φορέα του έργου.




Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου εκπλήρωσαν ευχή της 17χρονης Αριάδνης

 

Ξορκίζουν την πανδημία με το Αστέρι της Ευχής- Συνεργασία με το Make a Wish

 Στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονήθηκαν από το 2ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ως Πρότυπο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, το σχολείο υλοποίησε φιλανθρωπική δράση σε συνεργασία με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή) Ελλάδος και το Πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής, μια ενέργεια εγκεκριμένηαπό το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκπληρώνει την πιο βαθιά επιθυμία ενός παιδιού που αγωνίζεται για τη ζωή του.

Συνεχίζοντας μια παράδοση των τελευταίων ετών, που αφορά στην ενεργό συμμετοχή σε δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης, οι μαθητές του Σχολείου ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στους αδικημένους από τη ζωή συνομηλίκους τους, που βιώνουν την περιπέτεια της νόσου, με την ευχή ότι η μικρή αυτή προσφορά μπορεί να μετατρέψει τον εφιάλτη τους σε ένα γλυκό όνειρο ζωής. Με τον τρόπο αυτό, το 2ο Γυμνάσιο Βόλου εκπέμπει τον αλτρουισμό και τα αλληλέγγυα συναισθήματά του και εύχεται ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Την υλοποίηση της Δράσης ανέλαβε, με παρότρυνση του Διευθυντή του Σχολείου, Δρος Αποστόλου Ζαχαρού και έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων η Υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου κ. Γαρυφαλλιά Καλαντζή, η οποία συνεργάστηκε με τα 5/μελή Μαθητικά Συμβούλια, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσόν των 400 ευρώ, το οποίο κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της οργάνωσης (Κάνε Μια Ευχή) Ελλάδος. Με το ποσόν αυτό θα εκπληρωθεί η ευχή της 17χρονης Αριάδνης, της οποίας επιθυμία είναι να αποκτήσει ένα laptop τελευταίας τεχνολογίας.

Με τη συμβολική αυτή Πράξη και Δράση του το 2ο Γυμνάσιο/Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου έλαβε και το σχετικό Πιστοποιητικό Υιοθεσίας. Η όλη προσπάθεια απέδειξε σε όλους μας ότι τίποτε ούτε πανδημίες ούτε καραντίνες ούτε κλειστά σχολεία, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην κοινωνική ευαισθητοποίηση όλων μας και κυρίως των μαθητών μας.

 


 

 

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου δημιούργησαν εργαστήριο υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών

 

 Με θέληση, φαντασία, δημιουργικότητα, αγάπη,  από παιδιά και καθηγητές

Γυρνώντας λίγο πίσω, τέσσερα χρόνια πριν, «γεννήθηκε» από τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου η ιδέα οι ίδιοι οι μαθητές να συναρμολογήσουν καινούργιους επιτραπέζιους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στα πλαίσια των εργαστηριακών ασκήσεων της ειδικότητας Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ του τομέα Πληροφορικής,. Η ιδέα χαιρετίστηκε και αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από όλα τα παιδιά, ενώ βρήκαν έντονα υποστηρικτικό έδαφος από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου όσο και από την Διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου.





Η προσπάθεια ξεκίνησε «αθόρυβα και προσεκτικά» τη σχολική χρονιά 2017-18 με τους μαθητές να κατασκευάζουν 2 Η/Υ και να παρουσιάζουν το έργο τους στην 2η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τη επόμενη χρονιά (2018-19), οι μαθητές έκαναν ένα βήμα παραπέρα με την κατασκευή ακόμα 3 Η/Υ και το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας φιλοξένησε την προβολή του έργου τους. Τη σχολική χρονιά 2019-20 «άνοιξαν τα πανιά» κατασκευάζοντας επιπλέον 4 Η/Υ,  αλλά ταυτόχρονα αντικατέστησαν την υπάρχουσα πρόχειρη δικτυακή καλωδίωση του εργαστηρίου (παλιό εργαστήριο γραφομηχανών) με μία σύγχρονη δομημένη καλωδίωση Ethernet ταχύτητας 1Gbps. Η περίοδος που ξεκινά από εκεί και πέρα φαντάζει για όλους δύσκολη, καθώς ξεκινά η πανδημία και τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς αντιξοότητες. Ο κορωνοϊός παρ’ όλα αυτά , δεν αποτελεί τροχοπέδη για τα ίδια τα παιδιά. Η θέληση για δημιουργία τα οδηγεί στην κατασκευή ακόμα 4 Η/Υ για να γράψουν την δική τους σελίδα στο βιβλίο του σχολείου.

Αποτέλεσμα ένα εργαστήριο με 13 υπερσύγχρονους Η/Υ συνδεδεμένους σε τοπικό δίκτυο δομημένης καλωδίωσης Ethernet 1Gbps.Ο σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου συγχαίρει και ευχαριστεί τους μαθητές του σχολείου.

Οι τέσσερις γενιές όλων όσων εργάστηκαν είναι οι εξής:2017-18: Μ. Αλεξάνογλου, Κυρ. Βενύτης, Αλ. Γκότρας-Κούτρας, Βας. Ζήντρας, Χρ. Καραμπίνης, Αλ. Κοζεμιάδης, Κων. Κολορίζος, Σιδ.Μαγιατλής, Δημ. Τζαλαβρέτας, Κων. Χαρακόπουλος, Ρωμ. Χαρχαλάκης.

2018-19: Κων. Βάτσιος, Στ. Γκανελάρι, Ιωαν. Δαρής, Δημ. Θεοχαρόπουλος, Νικ. Καϊσλής, Γ. Καποτάς, Ντ. Κολάι, Άγγ. Κοντρέρας, Γ.Μακρυγιάννης, Π. Μεγαριώτης, Αμ. Πέπα, Ιωάν. Πίνας, Μάρ. Πρωτούλης, Μπ. Ράμα, Βασ. Σπυρόπουλος, Άγγ. Σταθούρος, Μάρ.Φράνγκου, Ιωάν. Φορλίδας

2019-20: Σωτ. Αγγελέτος, Κων. Αϊδαλής, Αν. Αναστασιάδης, Δαν. Βέργος, Δήμ. Γκαβόπουλος, Ηλ. Δημακόπουλος, Δημ. Ευσταθίου,Χαρ. Καβάζης, Αν. Κωτούλας, Ιάσ. Παπαδημητρίου, Νικ. Τσιμπούκας, Δημ. Τσορβαντζής

2020-21: Σωτ. Αντωνίου, Βας. Αργύρης, Νικ. Γεωργάκης, Δημ. Γκάγκας, Γ. Καραθανασόπουλος, ΕλΚαραμπλιά, Ευαγ. Κεφαλάς, Αντ.Κωστής, Κων. Μαστρόκαλος, Σωτ. Μπάτρας, Ιωαν. Μπελέτης, Γ. Ντόβας, Δημ. Προύσαλης, Κων. Ρούστας, Ιακ. Στύλλας, Γκ. Τέλχα, Γ.Τσιαμπαλής - Σουάρες

2ο Γυμνάσιο Βόλου: Διακρίσεις μαθητών σε διαγωνισμούς

 


Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Βόλου, Προτύπου Γυμνασίου πλέον, σε μαθηματικούς Διαγωνισμούς, που διεξήχθησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020 – 2021.

Συγκεκριμένα οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης Αναστασία Σκολαρίκη και Βασιλική Χαρδαλούπα απέσπασαν ΤιμητικήΔιάκριση στον 81ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το Παράρτημα Μαγνησίας για την Α΄ Γυμνασίου.

Επίσης οι μαθητές/τριες της Β΄ Τάξης Γεώργιος Τάσιος και Αριστέα – Νεκταρία Ζαχαρού και της Γ΄ Τάξης Ανδρέας Πάσχος απέσπασαν Αριστείο Διάκρισηςστο 1οΔιαδικτυακό Μαθητικό Φεστιβάλ Μαθηματικών Γρίφων, που διοργανώθηκε από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο  Μπουραζάνα. Με την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Τάξης του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου e-class. Μεταξύ των ομιλητών του 1ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ ήταν: ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης Καθηγητής του Μ.Ι.Τ. και ο κ. Αθανάσιος Φωκάς Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Οι διακρίσεις αυτές χαροποίησαν ιδιαίτερα τόσο τους ίδιους τους μαθητές/τριες όσο και τους γονείς και τους καθηγητές τους. Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου συγχαίρουν τους εν λόγω μαθητές/τριες και τους εύχονται υγεία, καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες.



Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Διαπίστευση Erasmus στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

                                          Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά 

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) / Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ απένειμε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Βόλου τη Διαπίστευση Erasmus στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου προγράμματος (2021-2027) στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το ΣΔΕ Βόλου ήταν ένας από τους εννιά φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων πανελλαδικά, στον οποίο απονεμήθηκε η διαπίστευση μετά από αξιολόγηση της αίτησης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων και ισχύει από 1 Μαρτίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2027.

Επιπλέον, στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και της μάθησης μέσω της προώθησης των αξιών της συμπερίληψης, της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής, των γνώσεων σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και τον πλούτο της πολυμορφίας, καθώς και η υποστήριξη της ανάπτυξης επαγγελματικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου έχουν ξεκινήσει. Όπως είναι γνωστό, το ΣΔΕ Βόλου απευθύνεται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα στα ΣΔΕ είναι ταχύρρυθμο και διαρκεί 18 μήνες, δηλαδή, 2 σχολικά έτη και οδηγεί στην απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου. Στο Πρόγραμμα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. 

Τα ευέλικτα γνωστικά αντικείμενα στοχεύουν στην κατάκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων συνδυάζοντας τυπικές, μη τυπικές και άτυπες μορφές μάθησης, αλλά και στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων (μαθαίνω πώς να μαθαίνω, συνεργασία, επικοινωνία, κλπ.). Το ΣΔΕ Βόλου στεγάζεται στο Συγκρότημα Μουρτζούκου (είσοδος από Επτά Πλατανίων) και λειτουργεί καθημερινά 4.30 – 8.30 μμ, τηλ. 2421048762. Οι αιτήσεις εγγραφής γίνονται είτε στο σχολείο, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://forms.gle/z8yAY4nj8fj8pwVx8





Στην Αθήνα θα εξεταστούν φέτος οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ

                                             Με αναπηρίες και ειδικές  εκπαιδευτικές ανάγκες

Αλλαγή του εξεταστικού κέντρου εξέτασης υποψηφίων των ΕΠΑΛ, με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έγινε γνωστή χθες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «με σημερινή (08/06/2021) γραπτή ενημέρωση που έλαβε η υπηρεσία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, από το Υ.ΠΑΙ.Θ επήλθε αλλαγή στο εξεταστικό κέντρο εξέτασης υποψηφίων με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ 2021. Οι προφορικώς εξεταζόμενοι υποψήφιοι Πανελλαδικών ΕΠΑΛ 2021 της Μαγνησίας φέτος δεν θα εξεταστούν στη Θεσσαλονίκη αλλά στην Αθήνα. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν στο 1ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ (Αθηνών- Αχιλλέως 37-41 & Μυλλέρου τ.κ. 10436, Αθήνα, τηλ. 210-5221158)».

 


Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Τέσσερα τμήματα απ΄τη νέα χρονιά στην Α τάξη του Μουσικού Γυμνασίου

Τέσσερα τμήματα θα λειτουργήσουν απ΄τη νέα χρονιά, στην Α τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «γίνεται γνωστό ότι ύστερα από σχετική εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπου Σταχτέα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με την υπ’ αριθμ. 6231/03-06-2021 απόφασή της ενέκρινε και για το σχολικό έτος 2021-2022 τη λειτουργία τεσσάρων τμημάτων στην Α΄ Τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου».



Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση, με θέμα: «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021»


Αγαπητοί γονείς, 

σας ενημερώνουμε, μέσα από τη συνεργασία που έχεικαθιερώσει 
η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π & Α Κυριακού"
και ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση
Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνει Διαδικτυακή
Ενημερωτική Συνάντηση με θέμα : «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021"
Η διαδικτυακή επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί σε ζωντανή μετάδοση μέσω του
Youtube την : Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 και ώρες 18:30 - 21:00.

Ενόψει  των  Πανελλαδικών εξετάσεων η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση, με θέμα: «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021». Η διαδικτυακή επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί σε ζωντανή αναμετάδοση μέσω του YouTube την :

Τετάρτη 9  Ιουνίου 2021 και ώρες 18:30 - 21:00.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (επιτηρητές, βαθμολογητές, εξεταστές, μέλη Επιτροπών, επικουρικό προσωπικό), στελέχη της εκπαίδευσης και γονείς. Η εν λόγω συνάντηση αποβλέπει στην ασφαλή συμμετοχή των υποψηφίων και όλων των εμπλεκομένων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, στη ψυχολογική υποστήριξη και αποφόρτιση των εφήβων και στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τη σωστή οργάνωση, την αδιάβλητη διεξαγωγή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εξετάσεων αυτών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής και υποβολής ερωτημάτων, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας και να υποβάλετε σχετικά ερωτήματα προς τους εισηγητές μέχρι τη Δευτέρα 7-6-2021 και ώρα 11:00 π.μ,  επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/o2tEfhBfHFPB3Tcx7

Τα ερωτήματα θα απαντηθούν από τους προσκεκλημένους ομιλητές. Διακεκριμένοι επιστήμονες θα δώσουν οδηγίες και συστάσεις για πρακτικά θέματα ασφάλειας  και υγιεινής στο χώρο του σχολείου. Επίσης, θα αναφερθούν σε τρόπους  διαχείρισης του άγχους των μαθητών/μαθητριών  και  διατήρησης της καλής  ψυχολογικής τους κατάστασης.

Για να παρακολουθήσετε την επιμορφωτική εκδήλωση ζωντανά, δεν έχετε παρά να επιλέξετε το κανάλι της ΠΔΕ Αττικής στο YouΤube.:

https://www.youtube.com/c/ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι εγγεγραμμένοι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης που επιθυμούν βεβαίωση[1] παρακολούθησης, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη φόρμα επιβεβαίωσης παρακολούθησης με σύνδεσμο:

https://forms.gle/Me2F1cTqEUmfe1iY7

χρησιμοποιώντας  το  ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο  (e-mail)  της εγγραφής  τους. 

Η φόρμα αυτή θα ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Η συμμετοχή είναι προαιρετική.



 

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

 

 

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και καλεί τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (World Day of Parents) σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών.

Ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

 


Τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021

 Τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021, γραπτών ή προφορικών και εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/panelladikes_fek_tropos_diexagogis_exetaseon-ti_tha_ishysei_gia_ta_self_test_1.pdf

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Στην τελική φάση διαγωνισμού ρομποτικής το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

 

 Για άλλη μια χρονιά το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου συμμετείχε με δύο ομάδες στην τελική φάση του διαγωνισμού ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE GREECE, ο οποίος φέτος διοργανώθηκε διαδικτυακά λόγω των περιορισμών για τον COVID-19.

Το συγκεκριμένο σχολείο είναι το μοναδικό δημόσιο που συμμετείχε στο διαγωνισμό από τον νομό Μαγνησίας. Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (RoboRunners – Robo Athletes) και κατέλαβαν την 33η και 55η θέση αντίστοιχα μεταξύ 71 ομάδων. Τα ονόματα των μαθητών/τριών φαίνονται παρακάτω:

RoboAthletesRoboRunners
ΓΚΟΥΒΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΑΝΑΔΙΩΤΗ ΕΥΗ
ΚΕΧΑΙΔΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΓΚΙΩΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΥΡΙΤΣΗ ΕΥΑΚΑΛΙΑΤΣΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΠΑΛΤΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΚΩΣΤΑ ΕΛΕΝΑ
ΜΠΑΤΣΚΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΚΟΥΤΣΙΚΟΥΡΗ ΑΘΗΝΑ
ΜΠΕΑΣ ΕΞΑΡΧΟΣΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΠΕΤΜΕΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΜΥΛΩΝΑ ΜΑΡΙΤΙΝΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΝΤΟΤΣΑΪ  ΙΩΑΝΝΑ
ΤΣΩΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΤΖΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 

 

Οι ομάδες υπέρβαλλαν εαυτόν αναλογιζόμενοι ότι τα σχολεία ήταν κλειστά επί μήνες καθώς και την τελευταία εβδομάδα πριν τον διαγωνισμό αρκετά τμήματα του σχολείου είχαν κλείσει λόγω κρουσμάτων, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των προπονήσεων τους αλλά και λόγω των περιορισμένων πόρων του σχολείου σε σχέση με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που συμμετείχαν.

Αξίζουν συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες και ιδιαίτερα στον δάσκαλο πληροφορικής και προπονητή τους κ. Γεώργιο Ζαμπέτογλου για την προσπάθεια τους καθώς προπονούταν και πέραν του κανονικού ωραρίου μαθημάτων του σχολείου (διαλείμματα, ολοήμερο κλπ). Ο συγκεκριμένος δάσκαλος , όπως επισημαίνει σε επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Γονέων κ. Σταύρου Πετμεζά,  αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση καθώς οργανώνει – προπονεί εθελοντικά τα παιδιά και σε ώρες πέραν του ωραρίου εργασίας του, ενώ δεν σταμάτησε να καθοδηγεί τα παιδιά από το σπίτι καθ’ όλη την διάρκεια του διαγωνισμού αφού ο ίδιος βρισκόταν σε καραντίνα ως θετικός στον covid-19.

  

Η όλη προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την βοήθεια του ΔΣ του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αλλά και γονέων που συμμετείχαν εθελοντικά και αντικατέστησαν την απουσία του δασκάλου. Ο Σύλλογος γονέων και το ΔΣ ενίσχυσε την παραπάνω προσπάθεια τόσο οικονομικά αλλά και ηθικά όντας παρών σε όλη την διαδικασία.

Τέλος, ο Σύλλογος γονέων ευχαριστεί το τμήμα ρομποτικής  TALOS του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για την παραχώρηση χώρου αλλά και υλικών στις ομάδες του δημοτικού σχολείου ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό καθώς το τμήμα πληροφορικής βρισκόταν σε καραντίνα.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Επέκταση Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλα τα Γυμνάσια της Μαγνησίας

 

Διαδικτυακή ενημέρωση από την Δευτεροβάθμια

Διαδικτυακή ενημέρωση πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενόψει της επέκτασης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 σε όλα τα Γυμνάσια.  

Σκοπός της ενημέρωσης ήταν να προετοιμαστούν οι σχολικές μονάδες να εντάξουν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα εργαστήρια δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Εισηγήτριες ήταν οι καθηγήτριες Ρούσση Νικολέττα & Ιωαννίδου Αθηνά, οι οποίες  υλοποίησαν το πιλοτικό πρόγραμμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020-2021 στο μοναδικό Γυμνάσιο του νομού μας που ήταν το Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου.

Την διαδικτυακή ενημέρωση παρακολούθησαν ο/η Διευθυντής/τρια και ο/η Υποδιευθυντής/τρια μαζί με δύο εκπαιδευτικούς του κάθε σχολείου, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ενημέρωσης εντός της σχολικής μονάδος.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας, σημείωσε ότι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, συμπληρωματικά στα άλλα γνωστά μαθήματα του σχολείου, προσφέρουν  στους μαθητές τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν πολύπλευρες γνώσεις, ικανότητες και κλίσεις, να γίνουν ενεργοί πολίτες και τελικά να οικοδομήσουν το μέλλον που οι ίδιοι επιθυμούν.



Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Η ένατη ψηφιακή ξενάγηση: «Οι Φθιώτιδες Θήβες»

 

Ολοκληρώνονται οι θεματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις

στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας

 

Το ενδιαφέρον πάρα πολλών, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και όσων πολιτών επιθυμούσαν να μάθουν και να ξεναγηθούν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, συγκέντρωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι δωρεάν «Ψηφιακές ξεναγήσεις» που διοργάνωσαν όλους τους προηγούμενους μήνες,, οι “Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων” σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννέα ξεναγήσεις σε διάφορα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ μετά από προτροπή πολλών συμπολιτών, γίνονται και ολοκληρώνονται εκ νέου εμπλουτισμένες σχετικές ξεναγήσεις, απευθυνόμενες σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Η σημερινή είναι η ένατη και τελευταία για την συγκεκριμένη περίοδο ψηφιακή ξενάγηση, μιας που οι αποφάσεις σχετικά με τον covid, είναι ευνοϊκές και για την επίσκεψη πλέον σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τους προαναφερόμενους φορείς, να διακόψουν προσωρινά τις προγραμματισμένες και εξαιρετικά επιτυχημένες δια ζώσης δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, που πραγματοποιούνται τα προηγούμενα χρόνια.

Τις ξεναγήσεις έκανε για μία ακόμη χρονιά η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων», κα Μελίνα Κωστίδη.

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων» κα Σούλα Μπαρτζιώκα, «τα μέλη του σωματείου με την αμέριστη στήριξη και συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου αποφάσισαν  να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα (διαδίκτυο, φωτογραφίες, βίντεο) και να επιχειρήσουν ψηφιακές βόλτες στην περιοχή, καλώντας το κοινό που τους ακολουθούσε ενεργά και πρόθυμα στις δράσεις τους, να στηρίξει και αυτή την πρωτοβουλία τους. Για να υπάρχει καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση, το υλικό όλων των ψηφιακών ξεναγήσεων και των πολιτιστικών δράσεων του Σωματείου θα αναρτάται στη δημόσια σελίδα στο Facebook ΦΙΛΟΙ ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ αλλά και στο αντίστοιχο προφίλ στο Facebook της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, καθώς και στα sites των δύο φορέων, ώστε να το επισκέπτονται όλοι όσοι το επιθυμούν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου Ηλίας Κουτσερής, ο πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδείας μας και οι ξεναγήσεις, μια όμορφη και δημιουργική γνώση καθώς και διαφυγή απ΄τη καθημερινότητα, παιδιών και γονέων και αίτημα πλέον πολλών. Η Ένωση θα συνεχίσει τη συμβολή της και σε αυτό τον τομέα, με τη συνεργασία των «Φίλων των Μουσείων» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Ένατη ψηφιακή ξενάγηση: «Οι Φθιώτιδες Θήβες»

Η ένατη και τελευταία θεματική ψηφιακή ξενάγηση έχει τίτλο: «Οι Φθιώτιδες Θήβες».   Γίνεται αναφορά στις Φθιώτιδες Θήβες, τις δύο αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας, στην πόλη στην ελληνιστική αλλά και τη ρωμαϊκή εποχή, το θέατρο, την παλαιοχριστιανική περίοδο, την ανασκαφική έρευνα, τα μνημεία της πόλης, το Συγκρότημα των βασιλικών του Αρχιερέως Πέτρου, το Βαπτιστήριο, κ.λ.π.




9η θεματική ψηφιακή ξενάγηση:

Οι Φθιώτιδες Θήβες


Μελίνα Κωστίδη

Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός, μέλος του σωματείου

«Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου»

melinakostidi@hotmail.com


 

Ένατη θεματική ψηφιακή ξενάγηση με τίτλο:

«Οι Φθιώτιδες Θήβες»


Φθιώτιδες Θήβες:
Οι δύο αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας

Οι Φθιώτιδες Θήβες ή Θεσσαλικές Θήβες είναι το όνομα δύο αρχαίων πόλεων της Θεσσαλίας, οι οποίες βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση η μια από την άλλη. Η πρώτη ήταν χτισμένη στον ηφαιστειογενή λόφο «Κάστρο», 5 χλμ. Δ-ΝΔ της Νέας Αγχιάλου και 1,5 χλμ. βόρεια των Μικροθηβών, στο βόρειο άκρο του Κρόκιου πεδίου, τη σημερινή πεδιάδα του Αλμυρού.

  Η δεύτερη πόλη ονομαζόμενη και Χριστιανικές Θήβες, ήκμασε κατά την παλαιοχριστιανική (πρωτοβυζαντινή) περίοδο, μέχρι και τον 7ο αι. Βρισκόταν μέσα στη Νέα Αγχίαλο, στο χώρο του αρχαίου λιμανιού της Πυράσου.

Οι  Φθιώτιδες Θήβες

Η πρώτη πόλη πήρε τον 6ο αι. π.Χ.  το όνομα «Φθιώτιδες» από το τοπικό γεωγραφικό διαμέρισμα «Φθιώτις» για  να ξεχωρίσει από τις αντίστοιχες «Βοιωτικές Θήβες». Κατοικήθηκε  στις αρχές της Μέσης Nεολιθικής περιόδου, χωρίς να αποκλείεται προηγούμενη ανθρώπινη παρουσία. Το όνομα της πρώτης πόλης που αναπτύχθηκε στα αρχαϊκά χρόνια δεν μας είναι ακόμα γνωστό, αλλά το όνομα Θήβα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 4ο αι. π.X., όταν έγινε συνοικισμός με την προσάρτηση στην αρχική πόλη των γειτονικών πόλεων και κωμών (πιθανώς των γειτονικών πόλεων Πυράσου και Φυλάκης).


http://efamagvolos.culture.gr/Fthiotides_Thives.html

 


http://efamagvolos.culture.gr/Fthiotides_Thives.html

Οι Φθιώτιδες Θήβες στην ελληνιστική εποχή

Η πόλη έκοψε το 302 π.X. δικό της νόμισμα με τη μορφή του ήρωα του Τρωικού πολέμου Πρωτεσίλαου, βασιλιά της Φυλάκης. O πλούτος της προερχόταν από την καλλιέργεια της εύφορης πεδιάδας του Αλμυρού. Τα έσοδά της, όμως, προέρχονταν κυρίως από το λιμάνι της, την αρχαία Πύρασο. Οι Φεραίοι και οι Θεσσαλοί το χρησιμοποίησαν ως το μοναδικό λιμάνι της Θεσσαλίας, γιατί οι Παγασές ελέγχονταν πλέον από τους Μακεδόνες.

                Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Αντιγονιδών και οδήγησε τελικά στην πολιορκία και  καταστροφή των  Φθιωτίδων  Θηβών.  Το 217 π.X. ο Φίλιππος E΄ κατέλαβε την πόλη, πούλησε τους κατοίκους της ως δούλους και την μετονόμασε Φιλιππούπολη.Οι έμποροι της Θεσσαλίας υποχρεώθηκαν τότε να χρησιμοποιούν ως αποκλειστικό λιμάνι τη Δημητριάδα, η οποία έκτοτε γνώρισε μοναδική εμπορική και οικονομική άνθιση, ενώ αντίθετα οι Θήβες περιήλθαν σε περίοδο παρακμής.



Οι Φθιώτιδες Θήβες στη ρωμαϊκή εποχή

                 Κατά τον γεωγράφο Στράβωνα, τον 1ο αι. μ.X., οι Φθιώτιδες Θήβες ήταν μία άσημη πόλη, ενώ το λιμάνι της, η Πύρασος, δε χρησιμοποιούνταν.  Στον 2ο αι. μ.X, οι Θήβες απέκτησαν τη μορφή εκτεταμένης ρωμαϊκής πόλης. Κατοικήθηκε σε μεγάλη έκταση, πολλές φορές και έξω από το τείχος. Αυτό φαίνεται από την ανακατασκευή του αρχαίου Θεάτρου, που έγινε αυτή την εποχή, αλλά και από έρευνες σε ρωμαϊκές οικίες.

 Στα παλαιοχριστιανικά χρόνια ένας χριστιανικός ναός αναγέρθηκε λίγο κάτω από την Ακρόπολη και πολλά σπίτια εντός των τειχών ανακαινίστηκαν. Αργότερα, τον 5ο αι. μ.X,  η πόλη συρρικνώθηκε, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε.

 

Το θέατρο

Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών ήταν χτισμένο στην ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών. Η θέση του αρχαίου θεάτρου στην πλαγιά του λόφου «Κάστρο» του εξασφάλιζε πολύ καλή ακουστική λειτουργία.Χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή. Υπάρχει όμως και Ρωμαϊκή φάση, καθώς τότε έγιναν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις για να μετατραπεί το Θέατρο σε Αρένα. Ίσως υπήρχε και παλαιότερη φάση που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.X. Αυτό το αποδεικνύουν η παρουσία νομισμάτων, η στρωματογραφημένη κεραμική, καθώς και ένα τμήμα πώρινου κίονα.

Με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 θεατών το Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος και μουσικούς αγώνες. Κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή έλαβαν χώρα σ’ αυτό θηριομαχίες και αγώνες μονομάχων.Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 από την κα Β. Αδρύμη-Σισμάνη, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στα πλαίσια ενός έργου του Γ.E.A., με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών του 19ου αι. (W. Leake), των πληροφοριών του F. Stählin και την εύρεση από τους Δ. Θεοχάρη και Γ. Χουρμουζιάδη (1970) μιας επιτύμβιας στήλης με την επιγραφή «BAKXIOΣ ΔIONYΣIOΣ» και ενός πήλινου τραγικού προσωπείου που θεωρήθηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών. Από το 2010 το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών διενεργεί ξανά ανασκαφικές έρευνες στο χώρο του αρχαίου θεάτρου.

 


https://www.diazoma.gr/theaters/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%86%CE%B8%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CE%B7%CE%B2%CF%8E%CE%BD/

 

Η παλαιοχριστιανική περίοδος

Η παλαιοχριστιανική ή πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος-7ος αι.) αρχίζει με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από το Μ. Κωνσταντίνο στα 330 και τη μεταφορά σε αυτήν από τη Ρώμη της έδρας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους στην Ανατολή, καθώς και η θέσπιση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του κράτους, άλλαξαν το πρόσωπο της αυτοκρατορίας. Έγινε έντονα θρησκευτικό. Η αλλαγή αυτή έγινε σταδιακά, ενώ η συνέχεια και η επιβίωση στοιχείων της προηγούμενης περιόδου σε όλους τους τομείς διαπέρασε τη ζωή της αυτοκρατορίας.

Ο κυρίαρχος τύπος παλαιοχριστιανικού ναού ήταν η βασιλική, ορθογώνιο κτίριο στεγασμένο με ξύλινη στέγη, κιονοστοιχίες που το χωρίζουν σε κλίτη και  κόγχη στην ανατολική πλευρά.

Οι παλαιοχριστιανικές Φθιώτιδες Θήβες

Η αρχική ονομασία της πόλης δεν ήταν Φθιώτιδες Θήβες, αλλά Πύρασος και Δημήτριον. Ο κατάφυτος σήμερα χαμηλός λόφος «Μαγούλα» ύψους 29 μ. ήταν η Ακρόπολη της Πυράσου. Η πόλη εξακολούθησε να υπάρχει και τους κατοπινούς αιώνες, αλλά παράλληλα ονομαζόταν και "Δημήτριον" από το σημαντικό ιερό της Δήμητρας, για το οποίο κάνει αναφορά ο Όμηρος. Το λιμάνι της χρησίμευε για το εξαγωγικό και το εισαγωγικό εμπόριο της Θεσσαλίας. Καταστράφηκε όμως και αυτή, όπως και η ομώνυμη αρχαία πόλη, από τον Φίλιππο τον Ε΄ το 217 π.Χ.   

                Ο Στράβων την βρήκε ερειπωμένη. Όσοι από τους κατοίκους των δύο πόλεων σώθηκαν από την καταστροφή του Φιλίππου εγκαταστάθηκαν γύρω από το αρχαίο λιμάνι και έτσι δημιουργήθηκε μια καινούρια πόλη.Η πόλη γνώρισε εξαιρετική άνθηση ιδίως από τον 4ο αι. μ.Χ. και έτσι δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός της ως  "Λαμπροτάτη Θηβαίων πόλις". Η συγκεκριμένη επιγραφή αναγράφεται στο στυλοβάτη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου που βρισκόταν στη δυτική ακτή του Παγασητικού κόλπου.

                Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά κέντρα του Ανατολικού Ιλλυρικού και έδρα επισκοπής, σύμφωνα με την επιγραφή σε πλίνθους ΕΚΚΛ(ησία) ΘΗΒ(ών). Μετά τον 9ο  αι. άρχισε η σταδιακή εγκατάλειψη της πόλης και η μετακίνηση των κατοίκων της στην περιοχή του Αλμυρού.


Η ανασκαφική έρευνα

                Οι ανασκαφές στις Φθιώτιδες Θήβες-Νέα Αγχίαλο άρχισαν το 1924 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Διαιρούνται σε δύο περιόδους. Στην πρώτη περίοδο από το 1924-1956, με διακοπή το 1941-1953, έγιναν ανασκαφές από τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Σωτηρίου. Στη δεύτερη περίοδο από το 1959-1992 η ανασκαφική έρευνα έγινε από τον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών Παύλο Λαζαρίδη. Παράλληλα με τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο χώρο της Νέας Αγχιάλου διενεργεί από το 1973 ανασκαφές συστηματικές και σωστικές και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (σήμερα ονομάζεται Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας).

Τα μνημεία της πόλης

Με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ήρθαν στο φως σημαντικά μνημεία, μεταξύ των οποίων τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το λιμάνι, εννέα βασιλικές με τα προσκτίσματά τους, μεγάλο κτιριακό συγκρότημα δημοσίου χαρακτήρα, λουτρά, δρόμοι, καταστήματα, ιδιωτικές κατοικίες, επαύλεις και εκτεταμένα νεκροταφεία.

                Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στις τέσσερις βασιλικές εντός των τειχών, ο γλυπτός διάκοσμος και τα ψηφιδωτά δάπεδα των οποίων εντυπωσιάζουν με το πλούσιο θεματολόγιο και με  την άψογη τεχνική τους.

Η Βασιλική Α' - Αγ. Δημητρίου

Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται νοτιοανατολικά της σημερινής αγοράς δίπλα στο δρόμο. Η ανασκαφή άρχισε το 1924 και τελείωσε το 1928. Η τρίκλιτη βασιλική έχει νάρθηκα, αίθριο και πρόκτισμα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η διαμόρφωση του αιθρίου και των εκατέρωθεν προκτισμάτων, βαπτιστηρίων και σκευοφυλακίου. Τα δάπεδα είναι στρωμένα με μαρμάρινες και σχιστόλιθες πλάκες και ψηφιδωτό με μεγάλες ψηφίδες. Επισημαίνεται ο πλουσιότατος γλυπτός αρχιτεκτονικός διάκοσμος, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα. Συμπληρωματικές ανασκαφές (1972-1973) αποκάλυψαν τον περίβολο και πρόκτισμα βόρεια, ανατολικά και νότια. Από την ψηφιδωτή επιγραφή ΑΓΙΕ ΔΗΜΗΤΡΙΑΙ, στο δάπεδο του αύλειου δικού του βαπτιστηρίου, το συγκρότημα χαρακτηρίζεται πλέον ως βασιλική του Αγίου Δημητρίου και χρονολογείται στο 2ο μισό του 5ου αιώνα.

Το Συγκρότημα των βασιλικών του Αρχιερέως Πέτρου

Η Βασιλική του Αρχιερέως Πέτρου πρόκειται για το μεγαλύτερο και πλουσιότερο απ' όλα τα μνημεία που έχουν ανακαλυφθεί στη Νέα Αγχίαλο. Βρίσκεται κοντά στο νότιο τμήμα του τείχους.  Αποτελείται από  τρεις επάλληλες βασιλικές. Η πρώτη χρονολογείται στα μέσα ή στο 2ο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ., η δεύτερη στα μέσα ή στο 2ο μισό του 5ου αιώνα και η τρίτη στην εποχή του Ιουστινιανού του Α' (532). Πλουσιότατος είναι ο διάκοσμος του μνημείου σε μαρμάρινα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά μέλη, εντοίχια, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δάπεδα της πρώτης και τρίτης βασιλικής για την υψηλή τους ποιότητα και την ποικιλία του θεματολογίου. Από το όνομα του Αρχιερέως Πέτρου, που αναγράφτηκε σε ανακαινιστική επιγραφή του νότιου κλίτους της τελευταίας βασιλικής, χαρακτηρίστηκε όλο το συγκρότημα "Βασιλική του Αρχιερέως Πέτρου".

 

Το Βαπτιστήριο

Το 1983, νότια του αιθρίου της Βασιλικής του Αρχιερέως Πέτρου, ανακαλύφθηκε το Βαπτιστήριο που από το σχέδιο και τις διαστάσεις του θεωρείται μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Το Βαπτιστήριο ανατολικά είναι τετράγωνο και περιβάλλει υπερυψωμένο κυκλικό στυλοβάτη στον οποίο πατούσαν 8 κίονες.

Στο κέντρο υπάρχει οκτάγωνη κολυμβήθρα και εντυπωσιακά μαρμαροθετήματα στο πάτωμα. Επιγραφή στο κατώφλι της δυτικής πυλίδας του κυκλικού στυλοβάτη αναφέρει ότι ο κατασκευαστής ή δωρητής της στρώσης αυτής ήταν ο Πολυχρόνιος "Υπέρ Ευχής". Με μεγάλη πιθανότητα, το βαπτιστήριο θεωρείται σύγχρονο της πρώτης βασιλικής του Αρχιερέως Πέτρου.




Οι Φθιώτιδες Θήβες στο Διαδίκτυο

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ξενάγησε το κοινό ψηφιακά στην περιοδική έκθεση για τα 110 χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Η Ενότητα 5 αναδεικνύει ευρήματα από την Ακρόπολη και από το νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών.

https://filoiefamagvolos.wordpress.com/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9/

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2617

http://efamagvolos.culture.gr/Fthiotides_Thives.html

http://atlasthessalias.culture.gr/---------------.html

http://efamagvolos.culture.gr/Palaioxristianikes_Fthiotides_Thives.html

https://www.youtube.com/watch?v=XOAhf_mxdoM

Το Σωματείο «Διάζωμα»  με πρόεδρο τον κ. Σταύρο Μπένο έχει αναλάβει να αποκαταστήσει και να αναδείξει περισσότερα από 55 αρχαία θέατρα (μεταξύ αυτών και το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών)

https://www.diazoma.gr/theaters/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%86%CE%B8%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CE%B7%CE%B2%CF%8E%CE%BD//

https://www.youtube.com/watch?v=6oH02B7M6-o

https://www.youtube.com/watch?time_continue=546&v=ESqyohVPITI&feature=emb_logo